Eerste BioBTX-fabriek flinke stap richting circulaire economie

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Goed nieuws voor de vergroening van de chemische industrie: BioBTX wil over een jaar of drie een fabriek gerealiseerd hebben, waarmee afvalplastic wordt omgezet in duurzaam geproduceerde chemische grondstoffen als benzeen, tolueen en xyleen (BTX). Deze grondstoffen zijn tot nu toe op olie gebaseerd. Dit is interessant voor afvalverwerkers, die hun lastig te recyclen plastics niet meer hoeven te verbranden, maar vooral ook voor de petrochemische industrie.

Foto Pieter Imhof, directeur van BioBTX

Pioniers

Het idee om de chemische grondstoffen benzeen, tolueen en xyleen (BTX) niet uit olie maar op een duurzame manier te produceren stamt al uit 2009. Het Groningse adviesbureau KNN en biotechbedrijf  Syncom - de grondleggers van BioBTX - waren destijds, toen er nog amper aandacht was voor circulaire economie, pioniers op dit gebied. De eerste paar jaar lag de focus vooral op biomassa. Sinds 2017 is die focus verschoven naar afvalplastics, vertelt BioBTX-directeur Pieter Imhof.

Petrochemische industrie 

BioBTX heeft daarmee twee doelgroepen. De afvalverwerkers die hun plastics nu niet meer hoeven te verbranden en de petrochemische industrie, die in hun processen gebruik maken van BTX en op een meer duurzame manier willen produceren.


Biobased-vezel

Een van die bedrijven is Teijin Aramid, met vestigingen in Emmen en Delfzijl. Teijin Aramid wil onderzoeken of het mogelijk is om van hun Twaron-vezel een ‘biobased’-versie te produceren. Deze vezel wordt onder andere gebruikt in autobanden, luchtvrachtcontainers en beschermende kleding,

Subsidie

BioBTX krijgt voor zijn onderzoekstraject financiële steun van de provincies Drenthe en Groningen, het EFRO-programma van het SNN en Chemport Europe. Zonder die steun zijn ontwikkelingen zoals die bij BioBTX plaatsvinden niet mogelijk, zegt Imhof. “Het is een lang traject. Voordat je in de volgende fase bent beland, en winstgevende fabrieken kunt neerzetten, ben je jaren verder.”

BTX-fabriek

Imhof vermoedt dat over drie jaar de eerste BTX-fabriek een feit is. Waar dat zal zijn, is nog niet bekend, maar Imhof acht de kans groot dat dit in Farmsum of omgeving zal zijn. “Daar zit tenslotte ook een groot chemisch cluster met een focus op duurzaamheid en circulariteit, met goede mogelijkheden om samen te werken en te integreren.”

Circulaire economie

Tegen de tijd dat er dan op grote schaal duurzame chemische grondstoffen kunnen worden gemaakt, is dat een flinke stap in de goede richting van een 100% duurzame en circulaire economie. “Het mes snijdt aan meerdere kanten”, benadrukt Imhof, “Lastig te recyclen plastics worden dan omgezet naar waardevolle chemicaliën, verbranding of dumping wordt vermeden en er is een lagere afhankelijkheid van olie.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.