Festivals als ideale proeftuin

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

De Grote Markt in Groningen. Voor Eurosonic Noorderslag is een festivalterrein gebouwd dat voor publiek, artiesten en medewerkers van alle gemakken is voorzien. Voor een ondernemer uit Oudehorne de ideale plek om zijn prototype te testen. Een sensor die realtime de kwaliteit van het (drink) water op het tijdelijke festivalterrein bewaakt. En dat is nieuw, want het testen van de waterkwaliteit gebeurt nu nog in het lab met handmatig genomen monsters.

Foto Anna van Nunen, directeur van Innofest Leeuwarden.

Het is één van de inmiddels 90 startups, MKB-ers en kennisinstellingen die via Innofest de kans krijgt een nieuw product te testen, voor of achter de schermen. “Veel ideeën en nieuwe producten zien nooit het daglicht omdat het voor ondernemers moeilijk is om de bruikbaarheid en behoefte van hun product te testen. Als je dan weet dat in Nederland jaarlijks tientallen mini-maatschappijen worden gecreëerd met allerlei voorzieningen en veel publiek. Dan is het dus een goed idee om die twee samen te brengen”, zegt directeur Anna van Nunen van Innofest in Leeuwarden.

“We werden overspoeld”

“Het mooie is: festivals doen heel graag mee! Een aantal studenten van de NHL zocht een oplossing voor rondslingerende peuken. Ze hadden een handzame koker ontworpen met daarin een houder voor de aansteker en een opbergvak voor peuken. We werden overspoeld door festivals die dit product wilden testen. De studenten hebben nu meerdere aanbiedingen van bedrijven om dit product samen op de markt te brengen.”

“Producten moeten nieuw zijn en bijdragen aan een betere wereld.”

Innofest heeft een aantal criteria waaraan nieuwe producten en ondernemers moeten voldoen: de prototypes moeten vernieuwend zijn, een festival als testplek moet meerwaarde hebben, de ondernemers hebben een businesscase en het product moet bijdragen aan een betere wereld.

“Wij hebben groots durven dromen.”

Innofest is nu vooral nog gericht op Noordelijke festivals en ondernemers maar dat gaat veranderen. “Wij claimen dat we producten sneller op de markt krijgen. Dat maken we waar. In de regio staan we als een huis. Via sponsoren willen we dit nu uitrollen in de rest van Nederland. Had ik gedacht dat het zo’n vlucht zou nemen? Nee, maar we hebben groots durven dromen en daar begint het mee.”

Innofest heeft subsidie ontvangen vanuit de Subsidie Kennisontwikkeling - Voorwaardenscheppende projecten. Binnen het project worden verbindingen gelegd tussen partijen voor het ontwikkelen, testen en presenteren van innovaties op vooraanstaande Nederlandse festivals.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.