Gereformeerde kerk Nes nu Theaterkerk

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Anke Bijlsma, geboren Friezin. Woont in Nes, vlakbij de Waddenzee. Anke: ‘Hier aan de Noordkust ben ik thuis.’
Ze was onder meer actrice, regisseuse en choreografe. Met haar theatergezelschap Ach, Mea Culpa reist ze al 12 jaar door Friesland; in 2019 trekt het gezelschap het land in met de productie ‘Krediet’.  Van de voormalige garnalenfabriek bij Moddergat maakte ze een cultureel bolwerk met een volledig jaarprogramma. “Ik ben een regelneef”, zegt ze. 

Foto Anke Bijlsma, theatergezelschap Ach, Mea Culpa, in de Theaterkerk Nes.

Investeringsmaatschappij

Vrienden van Anke hebben een investeringsmaatschappij. Zij kochten de Gereformeerde kerk in Nes. Het gebouw werd sinds maart 2017 niet meer gebruikt. Eind 2017 vroegen Anke’s vrienden haar of zij de kerk wilde exploiteren. “Ik had maar één dag bedenktijd nodig!” 

Theaterkerk

Ze wilde een ‘theaterkerk’, waar onder meer toneelvoorstellingen, concerten en lezingen zouden plaatsvinden. En vergaderingen, presentaties, congressen, teambuilding-bijeenkomsten, workshops.

Leader

Op Facebook stuitte ze op informatie over Leader-subsidies, voor projecten die de leefbaarheid van plattelandsgebieden verbeteren en de regionale economie versterken. Anke diende een subsidieaanvraag in. “Het bleek een lang traject. Gelukkig heeft het SNN mij fantastisch geholpen.” 

Verbouwing

Al vóór de subsidie werd toegekend, begon – eind augustus 2018 – de verbouwing van de kerk. Alle elektra werd vervangen, de kerkvloer geïsoleerd. Een tweede ruimte, het ‘lokaal’, werd geschikt gemaakt voor bijvoorbeeld recepties en diners. 

Rendabel

Theaterkerk Nes bevindt zich in een dun bevolkte regio. Hoe denkt de directeur haar theaterkerk rendabel te maken? 
Anke: “NHL Hogeschool Stenden heeft onderzocht aan welke voorwaarden het programma moet voldoen om voldoende bezoekers te trekken. Het blijkt dat bij een specifieke programmering afstand voor mensen geen bezwaar is. Wanneer je een grote naam hebt, zoals laatst Geert Mak, komt men van heinde en verre. De mensen moeten er moeite voor doen om naar Nes te komen dus moet je iets bijzonders leveren.” 

Programmering

“We programmeren voor verschillende doelgroepen: regiobewoners, geïnteresseerden van verder weg en toeristen. Daarbij zijn de richtlijnen ‘cultuur’, ‘maatschappij’, ‘religie’ en ‘biodiversiteit’. We sluiten aan bij landelijke evenementen als de Boekenweek en de Maand van de Spiritualiteit.” 

Noodzakelijk

De Leader-subsidie werd toegekend. Op 5 december 2018 ontving Anke Bijlsma uit handen van gedeputeerde Johannes Kramer een symbolische cheque ter waarde van bijna 150.000 euro.  
“Er is een last van mijn schouders gevallen. Dit gaat enorm helpen bij de verbouwing en is belangrijk voor deze regio. Culturele voorzieningen zijn noodzakelijk om krimpgebieden in leven te houden.”

Begrafenisplechtigheden

Op verzoek van de dorpsbewoners worden in het kerkgebouw nog steeds begrafenisplechtigheden gehouden. De dominee spreekt, de kist staat in de kerk. Nes is er blij mee. Anke ook. 
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.