'Koolhydraten verdienen een positief imago'

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Koolhydraten hebben een negatief imago. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Uit gezondheidsstudies blijkt dat de honderden miljoenen bacteriën in ons maagdarmkanaal juist baat kunnen hebben bij diverse koolhydraten. De vertering van die koolhydraten door darmbacteriën kan namelijk de werking van het immuunsysteem, en daarmee de weerstand van mens en dier verbeteren.   

Foto Redmar Postma, research-technician bij CarbExplore Research B.V.

Waarom zijn er naast judoka’s op topsportniveau dan maar weinig mensen die de hele dag ongestraft suikers en zetmeel kunnen eten? Omdat de gemiddelde mens niet zoveel energie nodig heeft om de dag door te komen en al die calorieën dan alleen maar aanzetten.  

Er is nog weinig bekend 

Gezondere koolhydraten zijn het antwoord en die bestaan ook! Pectines bijvoorbeeld die voorkomen in de vezels van planten en de schillen van fruit, als appels en citroenen. Maar waaruit bestaan pectines? Hoe zijn ze opgebouwd, welke eigenschappen hebben ze en hoe kunnen ze worden toegepast om ons eten gezonder te maken? Producenten van voedingsmiddelen zitten te springen om deze informatie. Een uitdaging die CarbExplore Research B.V in Groningen graag aangaat.  

De vraag naar pectines groeit hard 

CarbExplore onderzoekt en ontwikkelt koolhydraten als voedingsmiddel. Research-technician Redmar Postma: “We hebben steeds meer klanten die meer willen weten over pectines. Die kennis hebben voedingsmiddelenproducenten nodig om te bepalen of en welke pectines ze aan hun producten kunnen toevoegen om ze gezonder te maken. Een groeiende vraag uit de markt waar wij op inspelen door methodes te ontwikkelen waarmee we pectines analyseren en in kaart kunnen brengen. 

Een technisch ingewikkeld vraagstuk dat je er als bedrijf niet zomaar even bij doet. Daarom vroeg en kreeg CarbExplore VIA-subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. “De vraag naar pectine analyses is groot. Om snel tot verschillende karakteriseringsmethodes te komen moeten we onze tijd en energie hier volop inzetten. Met deze subsidie kunnen we hier mensen voor vrij spelen”, aldus Redmar.  

Groei, naamsbekendheid en meer klanten 

CarbExplore heeft al meerdere onderzoeken met VIA-subsidie kunnen financieren. Zo heeft het bedrijf een oplossing gevonden voor de metaalachtige bijsmaak van Stevia. De natuurlijke zoetstof en gezondere variant van suiker, die veel mensen nog links laten liggen. Ook is een screeningsproces voor enzymen ontwikkeld dat supersnel antwoord geeft op de vraag welk enzym geschikt is voor welke toepassing. Ontwikkelingen die het Groningse bedrijf naamsbekendheid, klandizie en groei opleveren.  

Bijdragen aan gezonde voeding 

Maar belangrijker nog voor Redmar Postma is het bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde voeding en daarmee preventief werken aan een positieve gezondheid voor iedereen. “Hoe mooi is het dat wij in Groningen een deel van die puzzel kunnen leggen. Waarmee fabrikanten gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen kunnen produceren. En dat koolhydraten, zoals pectines, eindelijk het positieve imago krijgen dat ze verdienen.” 

Binnenkort kan er weer VIA-subsidie worden aangevraagd! Kijk voor meer informatie over deze subsidies op de pagina’s van de VIA -software of VIA-ontwikkeling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.