Ons huis wordt warmer en aangenamer

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

“We wisten dat we de aardbevingen gingen voelen. Maar niet dat het zo spannend zou zijn.” Annie werd twee jaar geleden verliefd op een huis in het aardbevingsgebied. “Niet versterkt en zo lek als een mandje. Gelukkig kunnen we dit met subsidie verbeteren.” 

Foto Annie, woningeigenaar.

Annie maakte gebruik van de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen. In haar geval een bedrag van €7000. Ze komt hiervoor in aanmerking omdat het huis in het aardbevingsgebied staat en versterkt wordt. “Toen we het huis kochten was al besloten dat ons huis versterkt moest worden. Van de makelaar hoorden we dat we daarom recht hadden op subsidie om ons huis te verduurzamen.”

Wij isoleren ons dak en de tussenvloer

Om het jaren ‘30 huis in het aardbevingsgebied steviger te maken worden de muren en het dak met elkaar verbonden. Met koppelstukken. Daarvoor moet het dak eraf en de tussenvloer verlaagd. “Dat is de ideale gelegenheid om het dak en de tussenvloer te isoleren. Daarvoor zetten we de 7000 euro subsidie in”, vertelt Annie. 

Terwijl haar hond en kat nog wat dichter bij de houtkachel kruipen zegt ze: “Voor ons is deze subsidie een uitkomst. Anders hadden we dit niet kunnen doen. Ons huis knapt er echt van op. Voorheen stookten we praktisch voor de buitenlucht. We willen op termijn nog meer doen om ons huis energiezuiniger te maken. Maar dit is een hele mooie eerste stap.” 

“Veel mensen weten niet dat ze hier recht op hebben”

Het aanvragen van de subsidie is eenvoudig. Zodra je bericht krijgt van Nationaal Coordinator Groningen (NCG) of je gemeente over versterking van je huis, kun je aan de slag. “Wij hadden, na bericht van NCG, alleen een offerte nodig van de aannemer. Die hebben we ingediend via de website en het e-Loket van het SNN. Je moet alleen aantonen dat je subsidie inzet om je huis te verduurzamen.” Huiseigenaren kunnen de subsidie inzetten voor de aanschaf van zonnepanelen, HR++ glas of een warmtepomp. Maar ook om bijvoorbeeld de vloer, het dak of de spouwmuur te isoleren. “Na 8 weken hadden we het bedrag op onze rekening.” Mocht je er tóch niet helemaal zelf uitkomen online, dan helpen de medewerkers van het SNN je graag aan de telefoon verder. 

In het aardbevingsgebied worden veel particuliere woningen versterkt. Tot nu toe hebben nog niet alle huiseigenaren die recht hebben op deze subsidie, deze aangevraagd. “Ik denk dat veel mensen niet weten dat ze hier recht op hebben. En dat is zonde. Ik heb het mijn buren verteld. Die gaan de subsidie nu ook aanvragen. Tegen alle anderen zou ik willen zeggen: neem contact op met je gemeente, NCG of het SNN. Want juist nu levert elke vorm van verduurzaming aan je huis winst op.” 

Subsidie voor jou?

Wil jij net als Annie jouw woning verduurzamen? Misschien kan subsidie je op weg helpen! Kijk welke subsidies er voor jou beschikbaar zijn.