“Ik wil nooit meer zo’n absurd hoge gasrekening”

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

“Ik heb het afgelopen winter heel koud gehad. Dat wil ik niet meer.” Caren uit Leens wil er komende winter warmer bij zitten. Voor aanzienlijk minder geld. Met twaalf zonnepanelen op het dak en elektrische panelen aan de muur, hoopt ze de gasrekening flink te verlagen. 

Particuliere woningeigenaar in deuropening

Installateurs lopen door het huis, op het dak en door de tuin. De hond van Caren blijft er rustig onder. Ze houdt alles nauwlettend in de gaten. Caren is blij dat de zonnepanelen vandaag worden geïnstalleerd. “Ik wil nooit meer zo’n absurd hoge gasrekening.” Caren en haar man kochten het deels monumentale pand uit 1910 zes jaar geleden. Van binnen is te zien dat er veel handarbeid en liefde in het huis is gestoken. “Ik denk dat de plaatselijke bouwmarkt alleen van ons al vijf keer per jaar op vakantie kon. Er moest heel veel gebeuren.” 

“Vertrouw op je eigen gezonde verstand”

De aandacht ging vooral naar de binnenkant. Om het leefbaar te maken. “In die tijd waren wij nog niet echt met energielabels bezig.” Dat veranderde twee jaar geleden met een harde dreun. “Ik kreeg een naheffing van duizenden euro’s. Dat kan niet kloppen, maar de schrik zat er goed in. Ik wilde wat doen. Maar waar begin je? Je kunt het geld maar één keer uitgeven.”

Caren vroeg verschillende experts om advies, maar kreeg vooral tegenstrijdige verhalen te horen. “Dus luister ik naar mijn eigen gezonde verstand. Ik had het liefst de ramen aangepakt. Maar de gevel van het huis heeft een monumentale status. Het glas in lood moet van de gemeente verwerkt worden in de nieuwe ramen en dat is een dure grap. Daar kijk ik later naar. Eerst maar de zonnepanelen op het dak. Deze mogen van de gemeente, onder voorwaarden, gelegd worden op het dak.”

Subsidie aanvragen is niet lastig

Met subsidie en een eigen bijdrage kan Caren twaalf zonnepanelen op het dak leggen. Dat moet voldoende zijn om de energie- en gasrekening flink te verlagen. Caren komt in aanmerking voor subsidie omdat ze aardbevingsschade heeft. Net als veel van haar buren. “Ik heb al mijn buren al verteld dat ze heel gemakkelijk subsidie kunnen aanvragen. Ik merk dat ze dit ingewikkeld vinden. Maar ik geef niet op. Ik ga ze straks allemaal op de app laten zien hoeveel minder ik verbruik.” 

Caren doet het voor haar eigen portemonnee én voor het milieu. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Daarom wijs ik iedereen in Leens die het horen wil op de subsidies bij het SNN.” Een tip heeft ze ook voor mensen die hun huis willen verduurzamen. “Vraag meerdere offertes aan. Vergelijk ze goed en lees reviews. Ik heb alle vertrouwen in het bedrijf waarmee ik in zee ben gegaan. Ik hoef komende winter niet meer in de kou te zitten.” 

Maak ook jouw woning duurzamer met subsidie

Wil jij net als Caren jouw woning verduurzamen? Misschien kan subsidie je op weg helpen! Kijk welke subsidies er voor jou beschikbaar zijn.

Vrouwelijke woningeigenaar glimlachend naar de camera
Vrouwelijke woningeigenaar kijkt vanaf de straat hoe zonnepanelen geïnstalleerd worden op haar woning
Geïnstalleerde zonnepanelen op een huis

Caren: “Ik maak met subsidie mijn huis energiezuiniger” 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.