Onze missie: optimaal comfort, weinig energieverbruik

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

De een heeft het snel koud, de ander warm. Er is bijna geen knopje zwaarder bevochten dan die van de thermostaat in menig kantoorpand. En dat is funest voor het energieverbruik. “Je moet voorkomen dat medewerkers zelf invloed hebben op de koeling, de verwarming of de verlichting in een pand”, zegt directeur Serge de Mul van Ultraware in Assen. Het softwarebedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat het energieverbruik van kantoorpanden drastisch verlaagd. En dat tegelijkertijd optimaal comfort biedt voor de medewerkers.

Ondernemer Serge de Mul

Van frustratie naar een succesvolle onderneming

Ultraware en technologiepartner Sinewave hebben hun onderkomen in Assen uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen en ingericht als proeftuin. Wat begon als een frustratie staat op het punt uit te groeien tot een succesvolle onderneming. De Mul kocht het jaren ‘90 pand in 2014 voor zijn groeiende bedrijf Ultraware. “Dit pand is groter dan ik gewend was. Ik had net een energiezuinig huis gebouwd en wilde ook hier de energierekening naar beneden hebben. Ik dacht de verschillende installaties voor verwarming, koeling, ventilatie en verlichting via één centraal systeem aan te kunnen sturen. Maar dat werkt niet. Die verschillende technieken werken niet samen. En zolang mensen vergeten het licht uit te doen of de koeling uit te zetten, schiet je niets op.”

Pionieren met studenten

Via de Techhub in Assen begon De Mul met drie bedrijven en studenten van de Hanzehogeschool te pionieren met sensoren. Zo ontstond het idee om sensoren te koppelen aan de verwarmings-, en koelinstallatie, het licht en ventilatie. Dat levert data op over het verbruik van de verschillende systemen en over het binnenklimaat. Die data in combinatie met Artificial Intelligence maakt de systemen slimmer en efficiënter.

Met subsidie van het SNN hebben Ultraware en Sinewave hun eigen pand, en het naastgelegen onderkomen van UMCG ambulancedienst, ingericht als proeftuin. “En het werkt. Wij hebben nul op de meter. En dan moet je weten dat we hier ook nog dagelijks 12 elektrische auto’s van stroom voorzien.”

Zelfs geen sluipverbruik

Ultraware en Sinewave werken met drie basisregels. “Het begint ermee dat je moet voorkomen dat mensen zelf aan knopjes kunnen zitten. We hebben geen thermostaten of lichtknopjes meer. Alles wordt via sensoren gestuurd. Zelfs de stopcontacten gaan ‘s nachts van het stroom af. Ten tweede worden ook alle ruimten in ons pand afzonderlijk aangestuurd. Is een kantoorruimte leeg, dan schakelt alles uit. Als er mensen binnenkomen gaat het licht, de verwarming of koeling en ventilatie aan”, zegt Serge de Mul. Daar blijft het niet bij, want zelfs sluipverbruik is volledig aan banden gelegd. “Kantoorpanden in Nederland zijn in de weekenden en avonden onbezet. Dan is er helemaal niemand, maar toch wordt er veel energie verbruikt. Omdat liften, printers, WIFI en de koffieautomaat aan blijven staan. Ook dat kun je allemaal voorkomen door je systemen slimmer te maken.”

Vanuit Noord-Nederland Europa veroveren

De bedrijven richten nu panden van bekenden uit hun netwerk in met het slimme klimaatsysteem. “Op die manier halen we de nodige feedback en verbeterpunten op. We willen komend jaar in zeker 10 panden onze installaties aanleggen. Zo gaan we in zee met een waterstof-specialist in Groningen en een groot advocatenkantoor in Assen. We geven nu dagelijks rondleidingen in ons pand om geïnteresseerden uit te leggen hoe het werkt. En de reacties zijn zeer positief. We beginnen in de buurt. Maar daarna gaan we vanuit Noord-Nederland Europa veroveren. Want als we een Nederlands kantoorpand slim kunnen maken, lukt dat in Duitsland en Italië ook.”

Vette techniek

Ultraware en Sinewave hebben samen Comforest opgericht. Deze start-up gaat het slimme klimaatsysteem in de markt zetten. De Mul verwacht de komende jaren tientallen mensen nodig te hebben. Verkopers, technici en ict-specialisten. “Wat wij doen spreekt jonge mensen aan. Duurzaamheid in combinatie met vette techniek heeft een magnetische aantrekkingskracht.”

Ben je geïnspireerd?

Ben jij ondernemer en geïnspireerd geraakt door het verhaal van Ultraware en Sinewave? Bekijk dan de Regionale Innovatie Strategie eens. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor projecten die zich bezig houden met één van de vier transities die voor Noord-Nederland van groot belang zijn. Deze vier transities zijn: van lineaire naar circulaire economie, van fossiel naar hernieuwbare energie, van zorg naar (duurzame) gezondheid en van analoog naar digitaal. Ultraware en Sinewave scoren met hun innovatie op twee fronten: schone energie en gezondheid. Ook iets voor jou?

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie uit het EFRO-Programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.