Universiteit en bedrijfsleven werken samen om de Noordelijke digitale sector te versterken

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Er is in Noord-Nederland een groot tekort aan academisch geschoold personeel in de digitale sector. Het Groningen Digital Business Centre, een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) dat eind 2017 opgericht is, wil daar verandering in brengen.

Foto Bas Baalmans, managing director van het GDBC

Studenten matchen met bedrijfsleven

“Veel studenten vertrekken na hun studie naar elders omdat ze niet weten wat voor mooie bedrijven we hier in Noord-Nederland hebben”, vertelt Bas Baalmans, managing director van het GDBC. “Wij matchen studenten met het bedrijfsleven door middel van stages, consultancy opdrachten en learning communities. We zijn een kennisplatform aan het opzetten voor bedrijven en studenten van de faculteiten Economie & Bedrijfskunde en de Faculty of Science & Engineering. Er worden bijvoorbeeld workshops en events georganiseerd. En er komt een gezamenlijke onderzoeksagenda, waarop de meest belangrijke thema’s voor het Noordelijke bedrijfsleven en de universiteit komen te staan. Uiteindelijk willen we toe werken naar een nieuwe masteropleiding: Digital Business and Data Analytics. Maar dat is iets voor de langere termijn. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met het aanbieden van specifieke vakken op dit gebied.”

Bruggen slaan 

“Als we de digitale sector in Noord-Nederland kunnen versterken, is dat goed voor het onderwijs, het economische klimaat en de werkgelegenheid hier. Daar heeft iedereen wat aan: de universiteit, de studenten en het bedrijfsleven. Mijn werk bestaat tot dusverre vooral uit bruggen slaan. Er gebeurde al heel veel op het gebied van digital business en data analytics, maar de verbinding tussen die initiatieven ontbrak en ook zat er nog een missend stuk op universitair niveau. Daar zorgen wij voor. We beperken ons echter niet tot de universiteit, maar werken ook intensief samen met het mbo en hbo.”

Het project heeft subsidie ontvangen vanuit Human Capital.