Proeftuinen in Noord-Nederland

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Ben je benieuwd welke proeftuinen er in Noord-Nederland zijn? En bij welke proeftuinen jij terecht kunt? 

Proeftuinen hebben waardevolle kennis, kunde en faciliteiten beschikbaar om jou als ondernemer verder te helpen met de ontwikkeling van jouw vernieuwende idee of innovatie. Samenwerking met een proeftuin kan je dus veel opleveren!

Bekijk hier de proeftuinen die jou kunnen ondersteunen bij het testen van jouw ideeën en innovaties op het gebied van circulair ondernemen, duurzame energie, digitalisering of positieve gezondheid. Bij elk thema is een overzicht van proeftuinen per provincie te vinden onder de knop 'Lees meer'.

Ben je op zoek naar een proeftuin voor de subsidie Mkb haalbaarheidsvoucher? Houd er dan rekening mee dat niet alle proeftuinen in deze lijst hulp en begeleiding aanbieden voor een haalbaarheidsonderzoek.

Kom je er niet helemaal uit? Neem vooral dan eerst contact op met één van de eerstelijnsorganisaties, Ik Ben Drents Ondernemer (Drenthe), Ynbusiness (Fryslan) en Grobusiness (Groningen). Zij kunnen je informeren over en verder helpen bij het in contact komen met de juiste proeftuin voor jou. 

Ben jij bezig met circulair ondernemen?

Klik op 'Lees meer' voor een overzicht van proeftuinen die jou kunnen ondersteunen in het testen van jouw ideeën en innovaties op het gebied van circulair ondernemen. 

Ben jij bezig met duurzame energie?

Klik op 'Lees meer' voor een overzicht van proeftuinen die jou kunnen ondersteunen in het testen van jouw ideeën en innovaties op het gebied van duurzame energie.

Ben jij bezig met digitalisering?

Klik op 'Lees meer' voor een overzicht van proeftuinen die jou kunnen ondersteunen in het testen van jouw ideeën en innovaties op het gebied van digitalisering.

Ben jij bezig met positieve gezondheid?

Klik op 'Lees meer' voor een overzicht van proeftuinen die jou kunnen ondersteunen in het testen van jouw ideeën en innovaties op het gebied van positieve gezondheid.

vrouw met ipad

Heb je hulp nodig bij het vinden van een proeftuin?

Het brede netwerk van de eerstelijnsorganisaties helpt je om een connectie met de juiste proeftuin tot stand te brengen. Dit zijn de volgende door de provincies aangewezen/aangestelde organisaties: Grobusiness (Groningen), Ik Ben Drents Ondernemer (Drenthe), en Ynbusiness (Fryslan).

Veelgestelde vragen

  • Een proeftuin is een innovatieve omgeving die stimuleert om kennis en deskundigheid uit te wisselen. Proeftuinen kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij het beantwoorden van haalbaarheidsvragen. Ze beschikken niet alleen over veel kennis, maar kunnen je ook de juiste faciliteiten bieden voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek.

  • Een proeftuin kan bijvoorbeeld ruimte bieden aan meerdere partijen om innovaties te testen in een realistische omgeving. Daarnaast kunnen ze de toegevoegde waarde van je product vaststellen en je ondersteunen in het opzetten van een stevig businesscase of verdienmodel. Dit gebeurt in het verlengde van je haalbaarheidsonderzoek.

  • Neem hiervoor contact op een van de eerstelijnsorganisaties: IkBenDrentsOndernemer (Drenthe), GroBusiness (Groningen) of Ynbusiness (Fryslan). Zij kijken mee of deze proeftuin geschikt is om in te schakelen.

    Let hierbij in ieder geval op het volgende:

    • De proeftuin moet in Noord-Nederland gevestigd zijn. 
    • Een proeftuin kan geen commerciële organisatie, kennisinstelling of kennisinstituut zijn. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.