Subsidie Verduurzaming Groningen - € 7.000

Ben jij eigenaar van een woning die in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zit? En is het versterkingsadvies gemaakt met verouderde inzichten? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van 7.000 euro voor het verduurzamen van jouw woning of ander gebouw. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het aanschaffen van zonnepanelen, isolatiematerialen of HR++ glas. Ook deelnemen aan een lokaal energieproject is mogelijk.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
31 mei 2026
Besluit op aanvraag
8 weken ?
Resterend budget
Onbeperkt ?
Subsidiepercentage
100%
Maximale subsidie
€ 7.000

Voor wie

Voor eigenaren van gebouwen die in het versterkingsprogramma van NCG zitten en een beoordeling met verouderde inzichten hebben.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Aan energiebesparende maatregelen. Denk dan aan vloer-, dak- of muurisolatie.

 • Aan zonnepanelen, een warmtepomp of andere duurzame energiemaatregelen.

 • Aan een maatwerkadvies.

 • Een compleet overzicht van mogelijkheden vind je in de uitgebreide subsidieregeling.

Wat zijn de voorwaarden?

 • De aanvrager is de eigenaar van de woning of het gebouw waarvoor een aanvraag wordt gedaan.

 • Het gebouw heeft of krijgt een versterkingsadvies dat gemaakt is met verouderde inzichten. Dit betekent dat de beoordeling gedaan is met inzichten die nog geen rekening houden met het stoppen van de gaswinning in 2022.

 • Het gaat dan om een beoordeling met de NPR:9998: 2018 tijdvak 2 of een eerdere versie van de NPR:9998.

 • De verduurzaming kun je combineren met de versterkingsmaatregelen. Je mag de subsidie ook aanvragen als je woning of ander gebouw al versterkt is.

 • Je kunt ook rekeningen en betaalbewijzen insturen van maatregelen die je na 6 november 2020 al getroffen hebt.

 • Je hebt meerdere momenten om een aanvraag in te dienen. Dit geldt per adres en mag tot het maximum van 7.000 euro.

 • Maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moet je binnen drie jaar uitvoeren.

 • Let op: bij sommige projecten is deze subsidie al onderdeel van het versterkingsproject.

Een aantal veelgestelde vragen

 • Is jouw woning of gebouw onderdeel van het versterkingsprogramma van NCG, dan heb je een brief van NCG ontvangen. Hierin staat welke subsidie je aan kunt vragen. Is het voor jou niet duidelijk voor welke subsidie je in aanmerking komt? Bekijk het schema hieronder, dat je verder kan helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met NCG.

  Heb ik recht op een subsidie

  Download als pdf-bestand 

 • Wij kijken welke andere subsidies je hebt ontvangen. De kosten vanuit andere subsidies worden door ons gecorrigeerd. Je kunt niet twee keer voor dezelfde maatregel subsidie aanvragen.

  Ook kan je niet meer subsidie ontvangen dan dat er kosten zijn gemaakt. Wanneer de toekenning van subsidie leidt tot een hogere vergoeding dan de gemaakte kosten, wordt dit dus gecorrigeerd.

 • Ja, het is ook mogelijk om voor jouw zakelijke pand subsidie aan te vragen. Het pand moet dan wel opgenomen zijn in het versterkingsprogramma van NCG. Kijk op de volgende pagina's voor meer informatie:

 • Je hebt je aanvraag bij ons ingediend en hoeft op dit moment niets te doen. Nu is het aan ons om jouw aanvraag te beoordelen. Wij beoordelen de aanvraag binnen 13 weken. Mocht blijken dat de aanvraag (nog) niet compleet is, dan nemen wij contact met je op.

Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met Team Duurzaamheid.

Heb je vragen over het versterkingsprogramma en de bestuurlijke afspraken versterking Groningen? Kijk dan op de website van NCG.

Heb je een vraag over het aanvragen van deze subsidie? We helpen je graag verder. Kijk eens op onze pagina veelgestelde vragen. Misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag.

Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op. Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.

vvg@snn.nl 050 5224 924

Wil je advies over energiebesparende maatregelen? Het Regionaal Energieloket kan je daarbij helpen. 

Vereniging van Eigenaren

Het is niet mogelijk om vanuit een Vereniging van Eigenaren (VvE) een aanvraag te doen voor de openbare of gezamenlijke delen. Het is mogelijk om een individuele aanvraag in te dienen die toekomen aan de gezamenlijke delen van de VvE, zoals het leggen van zonnepanelen of nieuwe beglazing. Het is dan de verantwoordelijkheid van de begunstigde van de subsidie om dit af te stemmen met de rest van de VvE eigenaren. Hier heeft het SNN juridisch gezien geen aandeel in.

Ik wil de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen aanvragen

Regeling & toelichting

Download alle documenten
 • Subsidieregeling verduurzaming, onderhoud en verbetering gebouwen aardbevingsgebied Groningen (31-05-21)
  1.14mb
  Download document
 • Toelichting op het aanvraagproces voor de subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen 7.000
  0.33mb
  Download document

Agenda

Nieuws

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall