3D-app maakt Hunzebos beleefbaar

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Hoe breng je een verborgen verhaal tot leven? Dat was de vraag die Stichting Geopark De Hondsrug ruim een jaar geleden stelde. Het antwoord: zet twee routes uit die op zichzelf al prachtig zijn en wek ze tot leven met een app vol opdrachten, informatie, spelletjes, video’s en 360 graden-films. Want wie wil er nu niet virtueel omringd door mammoeten door de ijstijden wandelen of racen tegen een sabeltandtijger?

Foto Cathrien Posthumus, manager van Stichting Geopark De Hondsrug.

In het Hunzebos tussen Exloo en Odoorn, onderdeel van De Hondsrug, het enige Nederlandse UNESCO Geopark, zijn twee bijzondere routes uitgezet. Kinderen kunnen het Sabeltandtijgerspoor volgen. Een route van 2,5 kilometer met toestellen om op te klimmen, klauteren en kruipen. Met de app Hunzebos 3D kunnen spannende en leerzame opdrachten worden uitgevoerd. Bouw een hunebed, race op de kabelbaan tegen een sabeltandtijger, vind de weg uit een doolhof en ontdek hoe mensen vroeger leefden. “Het is een route voor kinderen maar zeker geen kinderachtige route”, zegt Cathrien Posthumus, manager van Stichting Geopark De Hondsrug.

Wandel tussen mammoeten en sabeltandtijgers

‘Wil je weten hoe de wolharige mammoet is uitgestorven? Zet dan je telefoon voor het kijkgat en start de video.’ Dit is één van de opdrachten op de tijdreisroute Leewal. Een wandeling van 7,5 kilometer door bos en heidevelden, langs overblijfselen uit de ijstijden, droogdalen en hunebedden. Door je telefoon voor het kijkgat te plaatsen krijg je virtueel te zien hoe de mammoet is uitgestorven en welke rol de mensen in de Steentijd daarbij hebben gespeeld. De Leewal-route neemt bezoekers 470.000 jaar terug in de tijd, vertelt hoe zwerfkeien in het gebied terecht zijn gekomen en hoe sabeltandtijgers en mammoeten er leefden.

Toeristische trekker

“Dit is een aanwinst voor de gemeente Borger-Odoorn en het Geopark”, zegt burgemeester Jan Seton. “Ik sta hier een partijtje on-Drents trots te zijn.” Overheden, Staatsbosbeheer, Stichting Geopark De Hondsrug en commerciële partijen hebben de handen ineen geslagen om het project te realiseren. “Dit laat zien wat de kracht is van samenwerking. Het geeft ons een extra toeristische trekker van formaat”, aldus Seton. “We willen geen pretpark worden, maar wel iets heel moois bieden aan toeristen en dat is zeker gelukt”, vult Cathrien Posthumus aan.

“We geven kinderen de kans om op een speelse manier kennis te maken met het gebied. Ze kunnen mammoeten jagen, schatgraven, hunebedden repareren, klimmen, klauteren en vies worden. Het is speels, niet belerend. Voor volwassen hebben we een hele mooie route uitgezet door het gebied. De app geeft een extra dimensie aan de wandeling, maar ook zonder app is de route mooi, informatief en beleefbaar.”

UNESCO-status

De Hondsrug is het enige Geopark in Nederland met een UNESCO-status, vanwege de bijzondere geologie. Om die status te behouden moet het Geopark zich blijven ontwikkelen. “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren en middelen om de bijzondere geschiedenis van dit gebied te vertellen. Deze routes en de app zijn daarin een mooie nieuwe stap”, aldus Cathrien Posthumus.  De activiteiten in het Hunzebos zijn mede mogelijk gemaakt met de ‘Leader Zuidoost Drenthe-subsidie’ van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.