Menu

Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

Foto Janneke Hadders, Dacom

Plantenziekten slaan vaak onverwachts en onbarmhartig toe. Met de kennis en technologie van Dacom uit Emmen komt de boer niet meer voor verrassingen te staan. Hij krijgt advies tot op de meter nauwkeurig.

Janneke Hadders, Dacom

Dacom -Slimmer dan schimmel 

Als de gevreesde schimmelziekte Phytophthora de kop opsteekt, is een veld aardappelen in een mum van tijd ten dode opgeschreven. Boeren zijn er dan ook op gebrand de ziekte te voorkomen. Om de paar dagen sproeien ze alle akkers preventief met chemische bestrijdingsmiddelen.

Dit sproeien gebeurt vaak volgens een vastgesteld recept, in een vast patroon, in een vast ritme. ,,Dat kan veel preciezer en zuiniger’’, weet Janneke Hadders, directeur van Dacom. ,,Als de teler van tevoren weet waar en wanneer een schimmel ontluikt, kan hij de ziekte effectiever en milieuvriendelijker bestrijden’’.

Niet alleen aardappelen, ook wortelen, uien, aardbeien en druiven hebben hun eigen soort schimmels. Dacom, is de micro-organismen dankzij jarenlange studie en praktijkervaring vaak te slim af. ,,Wij weten hoe schimmels ontstaan. We weten door welke temperaturen en luchtvochtigheid ze worden getriggerd, hoe ze zich vervolgens gedragen en welke levenscyclus ze doormaken’’, vertelt Hadders.

Dacom koppelt deze kennis over de schimmelziekten aan een breed scala parameters, zoals weersverwachtingen , bodemgesteldheid, groeimodellen en gewaskenmerken. Het bedrijf heeft wereldwijd honderden weerstations uitstaan op boerderijen, die ter plekke informatie vergaren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van open databanken, data-analystics en satellietbeelden. Door alle informatie te koppelen met de bedrijfsgevens van de boer, kan een uitbraak van een schimmelziekte heel nauwkeurig worden voorspeld en voorkomen.

Alleen smeren wanneer de zon schijnt

Het Smart Fungal Advice Model van Dacom vertelt de boer nog steeds dat hij moet spuiten, maar nu gebeurt het gericht. ,,Wij helpen om het juiste moment , de juiste plek en de juiste hoeveelheid bestrijdingsmiddel bepalen. Het principe is vergelijkbaar met het gebruik van zonnebrandcrème voor mensen; je smeert alleen als de zon fel schijnt.’’

Het verdienmodel van Dacom berust grotendeels op abonnementen. Boeren ontvangen adviezen tegen een vaste vergoeding. Ze kunnen de informatie gemakkelijk online raadplegen. Thuis op de laptop, of buiten in het veld op de smartphone.

De diensten worden inmiddels in meer dan veertig landen afgenomen. ,,Ook aan een akkerbouwer in Amerika of Australië kunnen we gerichte adviezen geven’’, zegt Hadders. Tot op de meter nauwkeurig? Lachend: ,,Jazeker.’’

Sterk Noord-Nederland

De ontwikkeling van de schimmelmodule is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In het lopende programma EFRO 2014-2020 hebben we in Noord-Nederland al honderden mkb’ers geholpen met het realiseren van hun innovatieve ambities. Europese structuur- en investeringsfondsen voorzien aantoonbaar in een behoefte. Het succes is mede te danken aan programmering dichtbij en het kunnen tonen van actieve betrokkenheid bij innovaties van het mkb. Ook na 2020 blijven deze Europese fondsen nodig. Wat wil Noord-Nederland met de Europese Fondsen na 2020? Je leest het in onze Position Paper

Download de Positionpaper

 

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall