De vakmannen van de harkboot

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Leon Sterk prutst naar eigen zeggen het liefst met bootjes. Dat prutsen werd professioneel managen toen hij een succesvolle uitvinding deed: de harkboot. De harkboot verwijdert (exotische) waterplanten in open water op een effectieve en visvriendelijke manier. In het najaar van 2018 ontving hij hiervoor subsidie van het SNN. Wat heeft de Harkboot tot nu toe bereikt en wat heeft de subsidie het bedrijf opgeleverd? We ontmoeten het team opnieuw, aan het werk op het Oranjekanaal in Drenthe.

Foto van Ard, medewerker harkboot.

Het is en blijft belangrijk werk

Wat is nu de kracht van de Harkboot? Leon is er duidelijk over: ‘Wanneer bijzondere exoten die in ons water leven niet geharkt worden, wordt het water overwoekerd en ontstaat er wildgroei. Dat is slecht voor de waterdoorstroom en voor de vissen. Door deze planten te maaien wordt het eigenlijk alleen maar erger. Daarom bedacht ik de harkmethode, om de planten met wortel en al uit de bodem te trekken.

Steeds breder bekend: nationaal en internationaal

De bekendheid van de Harkboot blijft groeien. Het team vertelt trots: ‘Wij krijgen inmiddels opdrachten van allerlei partijen, zoals: de provincie, het waterschap en jachthavens maar ook van particulieren die bijvoorbeeld een vijver hebben. Dit hoeft niet altijd om exotische planten te gaan. Het kan ook een gemeente zijn die in het stedelijk gebied water heeft dat echt schoongemaakt moet worden of een zeilvereniging waarvan de boten vast lopen. Laatst nog werd ik gebeld door een recreatiepark. Ook daar gaan we graag naartoe.’

Inmiddels: een vloot van zes harkboten en een vast bevlogen team

De subsidie die de Harkboot in 2018 ontving heeft gezorgd voor een boost van het bedrijf. ‘Het heeft geleid tot meer mogelijkheden in de doorontwikkeling van de Harkboot en extra werkgelegenheid. Het team bestaat inmiddels uit zes bevlogen, vaste medewerkers en een aantal flexibele krachten. Daarnaast is de eerste zelfgemaakte harkboot inmiddels onderdeel van een vloot met zes exemplaren. We werken op dit moment met blauwe diesel in onze boten en hebben een managementsysteem ontwikkeld waarin onze werkwijze meer vastgelegd en gestructureerd is.

Concurrentie: altijd welkom, maar.. het is vakwerk!

‘Onze jongens zijn echte vakmannen. Zij kunnen precies vertellen wat voor plantjes er in het water leven en welke er niet in thuis horen. Hierin hebben wij een voorsprong ten opzichte van eventuele (toekomstige) concurrenten.’ Is er een kans dat er concurrentie ontstaat? ‘Ja, zeker, dat is ook niet erg. Misschien juist wel goed. Wij hebben hierin het voordeel dat we inmiddels aan meerjarige monitoring van onze werkzaamheden hebben gedaan in het bestrijden van exoten en de effecten daarvan. Deze belangrijke kennis en kunde hebben we al in huis én goed gedocumenteerd.’

Ambitie en ontwikkeling

Blijft er nog wat te wensen? ‘Ja natuurlijk, altijd’, zegt Leon. ‘Ik ben heel tevreden tot nu toe. Ik denk dat we met de Harkboot een stevig en vernieuwend bedrijf in de markt hebben gezet. Daarnaast is er zeker de ambitie om nog groter en bekender te worden. Binnen Nederland maar ook internationaal. We hebben al werkzaamheden in Duitsland, Frankrijk en België gedaan. De kans dat we in de toekomst in deze landen een dependance krijgen is sterk aanwezig. We hebben zelfs aanvragen uit Kroatië gehad. Dat zie ik als een hele mooie kroon op ons werk.’

Subsidie

De harkboot heeft naast de ontvangen subsidie vanuit de Bedrijvenregeling Drenthe' ook een subsidieaanvraag vanuit de VIA lopen. Ze zijn bezig met een ontwikkelingsproject waarbij het systeem nog verder wordt doorontwikkeld. 

De Harkboot is genomineerd voor de ondernemersprijs 2019 binnen de gemeente Noordenveld. Op vrijdag 20 september maken zij de winnaar bekend tijdens de opening van de Noorder Expo.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.