Eerste patiënten behandeld met hersenpleister van Polyganics

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Als er een droomscenario bestond voor het op de markt brengen van een nieuwe medische technologie, dan kon Polyganics uit Groningen het geschreven hebben. Enkele jaren geleden startte het medisch technologiebedrijf met de ontwikkeling van een pleister die, na operaties, lekkages in de hersenen tegengaat en bovendien vanzelf oplost in het lichaam. In februari 2020 werden de eerste patiënten al behandeld met LIQOSEAL®.

Rudy Mareel, directeur van Polyganics.

“Natuurlijk waren er moeilijkheden onderweg, maar dankzij de vasthoudendheid van onze mensen en samenwerkingspartners konden we vasthouden aan onze tijdlijn. We doen wat we hebben beloofd”, zegt directeur Rudy Mareel van Polyganics met trots.

“We moesten weten wat er in het menselijk lichaam gebeurt tijdens het afbreken van de pleister. Laat het hersenvlies met de pleister echt geen vocht meer door? Dat hebben we met de zeer deskundige hulp van de mensen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzocht. Na ruim een jaar waren alle betrokkenen zo zeker van de zaak dat we de pleister op mensen konden testen.”

Vrijwilligers vinden

40 patiënten van het UMC Utrecht, het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het UMC in het Zwitserse Zurich die een hersenoperatie moesten ondergaan, lieten zich vrijwillig behandelen met de pleister. “Het was niet moeilijk vrijwilligers te vinden. Als er efkes aan mijn hersenen gesleuteld moest worden en ik wist dat er kans op lekkage was, zou ik ook ja tegen de pleister hebben gezegd”, zegt de Belgische Mareel. 

Bij gemiddeld 11 procent van de patiënten die een hersenoperatie ondergaat, treedt lekkage via het hersenvlies op. Van de 40 patiënten die met de pleister werden behandeld was dit percentage nul. “Dat is waar je op hoopt, maar wat je nooit met zekerheid kunt voorspellen.” De eerste week van januari dit jaar gingen alle lichten voor LIQOSEAL® op groen. De pleister wordt nu eerst geïntroduceerd in een groot deel van Europa. Daarna richt Polyganics haar pijlen op Amerika, China en andere landen buiten Europa.

Mooi maar duur

Polyganics heeft een mooi product ontwikkeld, maar het is ook een duur product om te maken. “Voor de pleister maken we gebruik van een speciale lijm. Deze lijm wordt door slechts één bedrijf in China geproduceerd. Een schaars en prijzig goedje dus. Met het Groningse chemiebedrijf Syncom onderzoeken we of we dit zelf goedkoper kunnen produceren.”

Polyganics maakte gebruik van de subsidie Valorisatie. “Die hebben we aangevraagd toen we LIQOSEAL® op mensen gingen testen en de samenwerking met Syncom aangingen. Zonder subsidie hadden we dit ook gekund, maar dan had ik al mijn mensen op LIQOSEAL® moeten zetten. Met de subsidie konden we extra mensen aantrekken en nieuwe producten blijven ontwikkelen. Hierdoor boeken we nu ook vorderingen met een pleister voor de lever en pancreas. Daar ben ik blij mee. Mijn ambitie is ducttape voor het hele menselijk lichaam ontwikkelen”, lacht Mareel.

Nieuw pand op het Zerniketerrein

De ontwikkeling van LIQOSEAL® heeft een gunstige uitwerking op Polyganics en de regio. De werkgelegenheid is door de ontwikkeling van de pleister flink gegroeid. In 2021 gaat Polyganics verhuizen naar een nieuw pand op het Zerniketerrein. “Dan zitten we niet meer op elkaars lip en hebben we meer ruimte om onze producten produceren en ontwikkelen.” De eerste paal is op 3 maart de grond in gegaan. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.