Het was nooit ons doel zo groot te worden

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Noem ze gerust elektronische speurneuzen. Dat doen ze zelf namelijk ook. De mannen en vrouwen van JC-Electronics in Leek. Het bedrijf is gespecialiseerd in refurbishing, oftewel het zo goed als nieuw maken van professionele besturingselektronica, waarop fabrieken draaien. Want wat ooit gewerkt heeft kan weer werken, zo luidt de filosofie van oprichters Jannes Cruiming en Gerard Katje.

Foto van oprichters Jannes Cruiming en Gerard Katje, JC Electronics

JC-Electronics mag grote internationale bedrijven als Grolsch en Coca Cola tot haar vaste klanten rekenen. Het bedrijf is actief in 115 landen. Met name in complexe productieomgevingen, zoals de voedingsmiddelenindustrie, auto- en energieproducenten, metaalbewerking en zelfs ruimtevaart. “Wij zorgen dat fabrieken en processen blijven draaien”, zegt Jannes Cruiming. “En daar gaan we ver in. Als het nodig is rijden we met een onderdeel op de achterbank naar een fabriek in Frankrijk. Geen probleem is te gek, geen oplossing onbereikbaar.”


“Het was nooit ons doel zo groot te worden”

Het succesverhaal van JC-Electronics begon in 2006, met twee oprichters en vijf medewerkers. Nu, in 2020, heeft het bedrijf 200 mensen in dienst. “Het was nooit ons doel zo groot te worden. Dan heb je een professionele bedrijfsadministratie nodig, HRM, een strategische visie om de concurrentie een stap voor te blijven. Dat zijn heel veel vraagstukken voor twee jongens die ooit een bedrijf begonnen omdat ze het belachelijk vonden dat goede apparatuur op de schroothoop belandde, omdat er één printkaartje kapot was.”

 

“Als het niet meer te krijgen is maken we het zelf”

Zelfs apparatuur van 30 of 40 jaar oud krijgt JC-Electronics weer aan de praat. “Dat zijn de specials. Je moet alles uitpluizen. Hoe is het ooit bedacht, welk onderdeel of onderdelen hebben het begeven en hoe krijgen we het weer werkend? Onderdelen die we niet hebben of kunnen krijgen maken we zelf, daarvoor hebben we gelukkig hele slimme autodidacten rondlopen op onze Research & Development-afdeling. Als wij klaar zijn krijgt zelfs een machine uit 1980 een garantiezegel.”

 

Hoe blijven we voorop lopen?

Om de groei te bestendigen vroeg JC-Electronics bij het SNN VIA-subsidie aan. Daarmee huurt het bedrijf extern deskundige hulp in voor het maken van een strategische visie en een nieuw verdienmodel. “Er is tussen 2006 en 2020 veel veranderd. Wat 14 jaar geleden werkte, werkt nu niet meer. Wij hebben altijd voorop gelopen. Hoe zorgen we ervoor dat we voorop blijven? Om deze vragen te beantwoorden hebben we de hulp van Ben ingeroepen.”

 

“Ik kan met subsidie mijn eigen plan uitvoeren”

Ben Vloon, marketing en sales-deskundige helpt JC-Electronics bij het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel. “Normaal gesproken zou ik mijn plan afronden en de uitvoering aan JC-Electronics laten. Nu hebben we subsidie voor Kennis en Innovatie-projecten (KEI) aangevraagd. Daarmee kan ik langer blijven en mijn plan uitvoeren. Dat leek ons de slimste manier en het SNN stond daar open voor.”

 

JC-Electronics ontvangt ook KEI-subsidie voor het professionaliseren van de HRM-afdeling en het ICT-projectmanagement. Plus het duurzaam en beheersbaar verder groeien. “Met deze subsidies kunnen we deskundigen aantrekken die allemaal werken naar hetzelfde doel. Namelijk het bestendigen van de groei. Zo zorgen we ervoor dat dit doel in de genen van het hele bedrijf gaat zitten”, aldus Ben Vloon.

 

“Weggooien is geen optie”

JC-Electronics wil voorop blijven lopen op het gebied van duurzaamheid. Dat komt voort uit de gedachte waarmee het bedrijf 14 jaar geleden werd opgericht: weggooien is geen optie. Alleen als zelfs de Willie Wortels van Research & Development een onderdeel niet meer tot leven kunnen wekken, wordt het ontmanteld en in delen hergebruikt. Duurzaamheid streeft JC-Electronics ook na op het gebied van personeelsbeleid. Op de JC-Academy in Marum krijgen jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidingen aangeboden in allerlei vakken. “Uit iedere lichting stromen minstens vijf mensen door naar ons bedrijf. Vaak jongeren die het op school niet konden bolwerken omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn, maar die een fantastisch technisch inzicht hebben. Dat is voor mij ook duurzaam ondernemen. Daar ben ik trots op”, zegt Cruiming.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.