“Een van mijn dromen was een eigen restaurant openen, waar gekookt wordt met producten uit de streek."
Henri Bos
“Een van mijn dromen was een eigen restaurant openen, waar gekookt wordt met producten uit de streek."

In coronatijd moet je creatief zijn

Henri Bos
In coronatijd moet je creatief zijn

Voor iedere nieuwe onderneming geldt: het eerste jaar is cruciaal. Als horecaondernemer heb je dan alle seizoenen gedraaid, de belangrijkste valkuilen vermeden, of niet. En weet je of je restaurant levensvatbaar is. Maar wat nu als je binnen een half jaar geconfronteerd wordt met een gedwongen sluiting door het coronavirus? Dan moet je creatief worden, weet Henri Bos van restaurant De Boshoeve in Sellingen.

Bos en zijn gezin wonen sinds 2005 in Oost-Groningen. “Ik zeg zelf altijd Zuidoost-Groningen, want we zitten in het zuidelijkste puntje van de provincie. En het klinkt exotischer”, lacht Bos. Bos en zijn vrouw trainen managementteams. Ze kopen een boerderij, het land en een aantal vervallen schuren aan de Ter Apelerstraat in Sellingen. Het plan is om congreszalen te realiseren in een deel van de boerderij en een minicamping met 5 bungalows te bouwen op het omliggende land. De gemeente Vlagtwedde, toen nog, had er wel oren naar. De omwonenden, die overlast vreesden, waren minder positief. “Toen we eindelijk groen licht kregen zaten we middenin de financiële crisis. Wij wilden geen molensteen om onze nek en zetten een streep door de plannen.”


“Ik wil een restaurant waar alles klopt”

“Een van mijn dromen was een eigen restaurant openen, waar gekookt wordt met producten uit de streek. Een restaurant waar je net zo enthousiast wordt uitgezwaaid als ontvangen en waar je natuurlijk lekker kunt eten. Heel vaak zat ik in een restaurant en dacht: dit kan ik veel beter.” In september 2019 krijgt Henri Bos de kans te laten zien dat hij het inderdaad beter kan. Met spaargeld en subsidie Leader Oost-Groningen (voor initiatieven om de leefbaarheid te vergroten), wordt de historische schuur op het land van Bos omgebouwd tot restaurant. “Zonder subsidie hadden we dit niet kunnen doen. In september gingen we van start. In januari had ik een kok, een chef-bediening, twee hosten en een afwashulp in dienst. Anderhalve maand later gingen we noodgedwongen dicht.”


De Boshoeve draait door op afhaal- en bezorgmaaltijden

Bos maakt gebruik van overheidssteun. Zijn mensen kan hij daarmee voor een belangrijk deel betalen. Al in de eerste drie weken van de lockdown zinspeelt Bos op manieren om toch geld te verdienen. Als één van de eerste restaurants in Westerwolde begint De Boshoeve met het bereiden van afhaal- en bezorgmaaltijden. Met heldere communicatie via social media en een bestelwebsite, waar veel restaurants een puntje aan kunnen zuigen, maakt Bos zijn publiek duidelijk dat hij zo goed en zo kwaad als het kan doordraait.


“Ik laat me niet leiden door tegenslagen”

Sinds 1 juni is De Boshoeve weer open. “Ik merk dat veel van onze klanten nog huiverig zijn. Daarom blijf ik de komende tijd ook nog afhaal- en bezorgmaaltijden aanbieden. In het restaurant hebben we 12 zitplaatsen minder. We hebben nu 7 tafels beschikbaar en alles is coronaproof ingericht. Het terras liep op de eerste dag gelijk al heel goed, met veel dagjesmensen en waterrecreanten. Is dat voldoende om te overleven? Ik sta er positief in. Ik laat me niet leiden door tegenslagen. Dit is een gouden plek. Als we ergens kunnen slagen is het hier. Tussen die zogenaamde stugge Groningers die ons helemaal hebben opgenomen”, lacht Bos.

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall