Koude techniek voor warme zorg

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Met virtual reality de fijne motoriek van artsen in opleiding trainen.  Paro, de knuffelige zeehondrobot. Het zijn voorbeelden van techniek die de zorg ondersteunen. Maar ondanks de snelle technologische ontwikkelingen blijven innovaties in de zorg achter. En daar gaat het dHealth Lab in Groningen wat aan doen.

Foto Bart Scheerder van het UMCG, directeur van dHealth Lab.

Het UMCG, de Hanzehogeschool, RuG en de bedrijven Wild Sea en Reconcept hebben de handen ineen geslagen om ondernemers met vernieuwende ideeën te helpen. “De technische ontwikkelingen gaan razendsnel, de innovatieve ideeën en concepten liggen klaar maar het lukt onvoldoende om die ideeën en concepten succesvol naar de markt te brengen”, zegt Bart Scheerder van het UMCG, directeur van dHealth Lab.

Hij ziet daarvoor twee belangrijke redenen: de technische mogelijkheden zijn groot, maar organisaties en mensen zijn nog niet zover. De vraag vanuit de zorg is er nog onvoldoende. Daarnaast is het ook voor ondernemers een uitdaging om een concept op de markt te brengen.

“Ik kan het ‘t best uitleggen aan de hand van deze smartwatch”, zegt Scheerder wijzend op het horloge om zijn pols. “Om dit apparaat te ontwikkelen heb je bouwers nodig die de knopjes op de juiste plek zetten. Je hebt experts nodig die data aan het horloge koppelen zodat bijvoorbeeld de hartslag gemeten kan worden, maar er moeten ook apps en tools ontwikkeld worden die de drager in staat stelt persoonlijk iets met die data te doen. Dat zijn al drie essentiële disciplines en we zien dat ondernemers vaak maar uitblinken in één ding. Wij zetten deze ondernemers op het juiste spoor en brengen ze in contact met de juiste mensen en bedrijven.”

Testen met patiënten en zorgprofessionals

Als een product in de testfase komt gaat het dHealth Lab los. “We organiseren events voor gebruikers, patiënten, mantelzorgers, zorgverzekeraars, ict-ers en zorgprofessionals die met een nieuw product aan de slag gaan en feedback geven. Als zo’n product op de markt komt heeft het z’n nut al bewezen en zijn de meeste kinderziektes er al uitgehaald.”

Groningen is dé plek om dit project te laten slagen. “Betere partners kan ik niet bedenken. De behoefte aan innovaties in de zorg in het Noorden is groot, met een ouder wordende bevolking die ook meer dan gemiddeld gezondheidsissues heeft. We hebben Healthy Ageing en Groningen ict-stad. Als het ergens kan dan is het hier. Sterker nog: ik denk dat we nog dit jaar twee producten op de markt gaan zetten die de zorg zullen ‘veroveren’ en niet alleen in het Noorden.”

Het project heeft subsidie ontvangen uit de Subsidie Proeftuinen voor het opzetten van de Dhealth Lab.