Lode fietst patiënten fit voor operatie

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Noem het geen fitness fiets want dan zijn ze bij Lode Holding in Groningen niet blij. Begrijpelijk, want hoewel de fietsergometer van Lode qua uiterlijk wel lijkt op dat ding in de sportschool, houdt verder iedere vergelijking op. Wereldwijd levert de holding apparaten die medische professionals en (top)sporters helpen bij revalidatie, prestatieverbetering en diagnose, kortweg ergometrie. De nieuwste loot aan de Lode-boom is een demontabele, lichtgewicht fietsergometer.

Foto Annelies Wolters, manager Lode

Ergometrie oftewel een inspanningstest wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt om de fitheid van cardiologie patiënten te testen en door sporters om hun conditie te verbeteren. Het gebeurt bijna altijd op een fiets. Stevige en logge apparaten, waarvoor je al gauw vier goed getrainde bodybuilders nodig hebt om ze te verplaatsen. “Ons streven is een fietsergometer te ontwikkelen die patiënten thuis kan helpen om de conditie voor een ingreep te verbeteren. Alleen al in Nederland komt 30 procent van de patiënten hiervoor in aanmerking. Mensen die thuis, op afstand gemonitord door een fysiotherapeut of arts, in 4 weken tijd aan de conditie werken. Want als je fit bent voor een operatie herstel je sneller en is de kans op complicaties kleiner”, zegt manager Annelies Wolters.

 

“Dit helpt zorgkosten in de hand te houden”

De ontwikkeling van de fietsergometer past in de filosofie van Lode. “Wij streven naar een langer en gezonder leven voor iedereen. We werken al samen met een aantal grote ziekenhuizen in het land om straks de fietsergometer bij patiënten te kunnen testen. Zorgverzekeraars volgen onze ontwikkeling met belangstelling. Want dit is een ontwikkeling die helpt om de zorgkosten te reduceren. Reken maar uit: patiënten die minder vaak naar het ziekenhuis hoeven, minder reiskosten maken, sneller herstellen en bovendien minder kans op complicaties hebben”, zegt Wolters.

“Wij benaderen de gouden standaard voor betrouwbaarheid”

“We staan voor een aantal grote uitdagingen”, vult collega Paul Mulder aan, business developer bij Lode. “De fietsergometer moet licht en verplaatsbaar worden, maar toch 120 kilo kunnen dragen. Ten tweede moeten we er veilig verschillende data mee kunnen verzenden. Naar de fysiotherapeut en de chirurg, zodat die op afstand kunnen zien of de training goed wordt uitgevoerd en of de conditie van de patiënt zodanig is verbeterd dat er geopereerd kan worden. Wij ontwikkelen een fietsergometer die de gouden standaard van betrouwbaarheid benadert. Die voldoet aan alle wetten en normen qua patiëntveiligheid.”

VIA-subsidie opent deuren

Lode hoopt nog dit jaar het prototype voor de fietsergometer gereed te hebben. Het bedrijf maakt gebruik van VIA-subsidie, waarmee het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) de technologische ontwikkeling van nieuwe producten, procedés en diensten stimuleert. “Wij zijn heel blij met de subsidiemogelijkheden van het SNN. De ontwikkeling van deze fietsergometer is complex. Het geeft ons de mogelijkheid extra deskundig advies in te winnen. Dit is een project dat je niet alleen wilt of kunt dragen. Je hebt er commitment voor nodig van de stakeholders, in ons geval zorgpartijen, verzekeraars, patiënten. De subsidie helpt daarbij. Het opent deuren en subsidie aanvragen bij het SNN is ook een bezint eer gij begint moment. Want als je echt het onmogelijke nastreeft krijg je dat daar wel te horen.”

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.