Medical Groep: nieuwe kansen door digitalisering!

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

“Zal het de personeelstekorten in de zorg oplossen? Nee, dat niet. Maar dit gaat absoluut een bijdrage leveren aan het verminderen van de problemen die ontstaan door schaarste”, zegt directeur Jos van Leeuwen van Medical Groep in Heerenveen. Het zorgbedrijf omarmt de mogelijkheden van digitalisering en heeft een aantal succesvolle diensten en producten ontwikkeld die bijdragen aan een meer flexibele en efficiënte inzet van zorgmedewerkers. Hiermee lopen zij voorop. Maar om in de toekomst ook een belangrijke speler te blijven moet hun verdienmodel op de kop! Met hulp van subsidie van het SNN schakelt Medical groep hiervoor deskundig advies in.

Foto Gijs Tempel, directeur Triple Motion Media.

Het begon 15 jaar geleden. “Ik wilde software ontwikkelen die me zou helpen flexibele zorgmedewerkers efficiënter in te zetten. Die me zicht geeft op welke zorgdisciplines personeelstekorten gaan ontstaan en waarvoor extra mensen opgeleid moeten worden”, aldus Van Leeuwen die zelf jarenlang als verpleegkundige heeft gewerkt. Dat softwareprogramma is inmiddels uitgegroeid tot de Regionale Zorgpoule, waar ongeveer 80 aangesloten zorginstellingen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en een deel van Overijssel gebruik van maken.
 

Onze medewerkers bepalen zelf wanneer ze werken

“De aangesloten zorginstellingen kunnen in de Regionale Zorgpoule aangeven voor welke uren en diensten ze nog geen personeel hebben. Wij kopen die uren op en leveren er mensen voor.” Medical Groep is een onderaannemer in de zorg. Het bedrijf beschikt over ruim 400 verpleegkundigen en verzorgenden met vaste contracten, voor een vast aantal uren. Het enige dat niet vaststaat is waar en wanneer ze die uren werken. “Dat betekent dat onze mensen de ene dag in de thuiszorg werken, de andere in een verpleeghuis. Zo verlenen we de zorg die nodig is en houden we kosten in de hand. En medewerkers zijn er blij mee, zij hebben veel meer regie over hun werk.”

Medical Groep heeft zoveel vertrouwen in de Zorgpoule dat ze het platform nu landelijk wil uitrollen. “Dat alleen is niet voldoende”, weet Van Leeuwen. “Als we de personeelstekorten in de zorg echt behapbaar willen maken moeten de zorginstellingen ook hun eigen flexibele medewerkers beschikbaar stellen voor anderen. En dat gebeurt nog niet of nauwelijks. Hier moeten we de zorginstellingen van doordringen.” Maar daar blijft het niet bij wat Medical Groep betreft.

Gamend leren en certificeren

‘Controleer de patiëntgegevens. Open de verpakking van de steriele maagsonde. Vraag de patiënt een halfzittende houding aan te nemen. Noteer datum, maat, lengte en ph-waarde.’ Piloten leren vliegen in simulatoren, waarom zouden we zorgmedewerkers op deze manier geen verpleegtechnische handelingen kunnen leren? Dat is de gedachte achter CareUp. Een app die zorgmedewerkers en studenten verpleegtechnische handelingen leert, zoals het inbrengen van een maagsonde, katheter of bloedprikken. Medical Groep ontwikkelde de app samen met Triple Motion Media en zorgmedewerkers.  

“Voor artsen en specialisten bestaat dit soort apps al langer, maar voor verpleegkundigen was er nog niets”, zegt directeur Gijs Tempel van Triple Motion Media. “Medewerkers en studenten zijn er heel enthousiast over. Leren door een game te spelen wint het gemakkelijk van een theoretische boek. Dat we het goed doen blijkt uit het feit dat de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) de app heeft geaccrediteerd. Dat betekent dat iedereen die de app succesvol doorloopt accreditatiepunten en certificaten krijgt als ook de praktijktoets is afgelegd.

“Ons verdienmodel gaat op de kop”

Ook de faciliteiten voor de praktijktest heeft Medical Groep zelf in huis. Het bedrijf heeft een mobiel skillslab ontwikkeld waar zorgmedewerkers verpleegkundige handelingen kunnen oefenen en toetsen. “Onze jarenlange ervaring komt samen in deze drie producten. Wat we nu onderzoeken is of we hiermee nieuwe (toekomstige) zorgmarkten kunnen betreden. Maar dat betekent nogal wat voor ons verdienmodel”, zegt Jos van Leeuwen. Het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel kunnen we niet alleen. Om dit goed te onderzoeken en de organisatie hier goed op in te richten en voor te bereiden schakelt Medical Groep een organisatie adviesbureau in. Voor deze kosten wordt een beroep gedaan op subsidie (de VIA organisatie-innovatie) van het SNN.

Vraag nu ook subsidie aan binnen de VIA organisatie-innovatie!

Ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, robotisering, virtual reality, Artificial Intelligence en een duurzame en circulaire economie volgen elkaar op. Dit vraagt vaak om het ontwikkelen en implementeren van een nieuwe manier van organiseren, een nieuw verdienmodel of een samenwerking met andere partijen. Ben jij toekomstproof en wil je daar slim op inspelen? Maar heb je – zoals zoveel ondernemers - niet álle kennis in huis? Met de subsidie VIA organisatie-innovatie kun je een onafhankelijke deskundige inschakelen die jou hierbij advies, coaching en/of begeleiding biedt. 

Neem contact met ons op. Wij hebben hiervoor nu geld voor jou beschikbaar!
Bel of mail met 050 5224 908 of ondernemersregelingen@snn.nl of kijk op de subsidiepagina van de VIA organisatie-innovatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.