Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) 2019

Foto RIG2019 - Afbeelding overleggende mensen

Met de Regionale Investeringssteun Groningen krijgen bedrijven in de Eemsdelta (Gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) en op het Zernike Science Park subsidie op de aankoop van grond, gebouwen en duurzame bedrijfsuitrusting. Bedrijven krijgen subsidie tot maximaal 30% van het investeringsbedrag.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
31 december 2021 ?
Besluit op aanvraag
16 weken
Resterend budget
Op aanvraag
Subsidiepercentage
maximaal 30%

Voor wie

Kleine-, middelgrote en grote ondernemingen gevestigd in de Eemsdelta (Gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) en op het Zernike Science Park. Of ondernemingen die zich hier willen vestigen.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

  • Aankoop van grond
  • Aankoop van gebouwen
  • Aankoop van duurzame bedrijfsuitrusting

Wat zijn de voorwaarden?

  • Diversificatie van jouw bedrijfsactiviteiten, of
  • Het fundamenteel wijzigen van het volledige productieproces, of
  • Uitbreiding van de capaciteit van jouw onderneming, of
  • Het vestigen van jouw onderneming in de Eemsdelta of op het Zernike Science Park
Download alle documenten

Cellx verovert de wereld met brandwerend karton

AFbeelding CELLX
“De toepassingen zijn bijna oneindig!”
Jan-Joris van Dijk
Bekijk case
.
Nieuwe fabriek voor brandwerend karton in Middelstum

Cellx heeft een productieproces ontwikkeld waarmee karton brandwerend en verstevigd wordt. Het nieuwe materiaal is licht, sterk en uitstekend recyclebaar. “De toepassingen zijn bijna oneindig!” aldus Jan-Joris van Dijk, die samen met Henk Gijzen de directie van Cellx voert. Het jonge bedrijf verhuist van Amsterdam naar Middelstum, om een fabriek te starten waar diverse toepassingen van het brandwerende karton worden ontwikkeld en geproduceerd. Cellx kan deze grote stap zetten dankzij financiering door de bestaande aandeelhouders, het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG), de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) en ING. Ook het managementteam participeert in het bedrijf. EBG hielp bij het vinden van een geschikte bedrijfslocatie in Noord-Groningen.

Brandwerend

“Zelfs bij een temperatuur van 1.000 graden houdt het materiaal zich goed,” vertelt Henk Gijzen, verantwoordelijk voor commercie. In het kantoor van Cellx staat een tafel van karton en er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk waar je in eerste instantie misschien niet aan zou denken. “De brandwerende panelen van karton zijn zeer geschikt voor stand- en interieurbouw; de papieren toplaag is makkelijk printbaar. Dit komt goed van pas voor bijvoorbeeld toepassingen in winkels en bij beurzen. Maar het materiaal is in verschillende samenstellingen ook geschikt voor interieurwanden, brandwerende deuren, plafonds en brandveilige verpakkingen.”

Vluchtelingenhuisje van karton

Het begon allemaal in 2016, toen Lode Bruins, de uitvinder van Cellx, een vluchtelingenhuisje van karton ontwierp. Om het huisje in de praktijk toe te passen moest het brandveilig gemaakt worden. Daarvoor experimenteerde hij met golfkarton en ontdekte dat hij dit materiaal brandwerend en sterker kon maken door het te behandelen met een zelf gecreëerde vloeistof.
 

Milieuvriendelijk en recyclebaar product

Het Cellx product is volledig recyclebaar. “Karton kan maar liefst zeven keer opnieuw worden gebruikt. Cellx bevat natuurlijke ingrediënten, tast het milieu niet aan en is zelfs biologisch afbreekbaar. Dat is een groot verschil ten opzichte van andere brandwerende materialen”, aldus Jan-Joris.

Financiering 

Begin 2018 ging Cellx op zoek naar financiering voor de machines en het opstarten van de fabriek. “Samen met Economic Board Groningen (EBG) hebben we het hele traject tot en met de financiering doorlopen,” vertelt Henk. Het GROEIfonds van EBG stapt in als aandeelhouder, heeft een lening verstrekt en geeft een aanvullende garantie op de financiering van de machines. “Roy Boxmeer van Economic Board Groningen en Bernard Stornebrink en Allard van der Horst van het GROEIfonds hebben een grote rol gespeeld in het laten landen van Cellx in Noord-Groningen.”
Allard van der Horst, investeringsmanager GROEIfonds: “De markt reageert zeer enthousiast op het product dat Cellx gaat produceren. Als de productie volgens plan verloopt zal Cellx binnen drie jaar 20 nieuwe banen gaan opleveren voor Noord Groningen. Geweldig dat we als GROEIfonds hier een bijdrage aan hebben kunnen leveren.” De provincie Groningen ondersteunt het bedrijf met een subsidie van bijna 1,2 miljoen uit de Regionale Investeringssteun Groningen. Gedeputeerde Patrick Brouns is blij met de komst van het innovatieve bedrijf. "In Groningen willen we meer banen scheppen in de groene industrie. De productie van brandwerend, licht en recyclebaar karton past daar goed bij. De komst van Cellx laat zien dat de RIG een goed instrument is om nieuwe bedrijven naar het Noorden te trekken."

Vanaf Middelstum de wereld over

Cellx heeft in Middelstum een geschikte bedrijfslocatie gevonden. Eerst wordt het pand helemaal gestript en opnieuw ingericht. “Het kantoor gaan we uiteraard zoveel mogelijk met Cellx inrichten,“ vertelt Jan-Joris. “Van bureaus en tafels tot plafonds en wanden.”
Roy Boxmeer, businessmanager bij Economic Board Groningen, heeft de directie van Cellx maar liefst drie geschikte bedrijfslocaties in Noord-Nederland laten zien, waaruit een weloverwogen keuze is gemaakt. “Ik ben trots op het vestigingsklimaat dat wij als Noord-Groningen bieden,” aldus Roy. ”Cellx is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat we hebben kunnen overtuigen om vanuit Amsterdam zich in Noord-Groningen te vestigen en om zo de volgende grote stap te zetten. Voor zowel de regio als voor Cellx is het prachtig dat zij hier gaan produceren.”


In juni is het pand klaar, zijn de machines geïnstalleerd en gaat de productie starten. Jan-Joris: “We zijn daarom op zoek naar nieuwe collega’s om hier samen een succes van te maken. We zoeken medewerkers voor de productie, logistiek en de administratie.”
Cellx wordt wereldwijd geleverd. Certificeringen voor brandwerendheid voor Europa en Noord-Amerika zijn al rond en de eerste internationale overeenkomsten zijn al afgesloten.

Over de RIG 

De doelstelling van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen. Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is € 12 miljoen toegevoegd. De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.

 

Bron: Economic Board Groningen (EBG)
Foto: Corné Sparidaens

Regeling en toelichting

Download alle documenten
Foto van en Laptop

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder!

bedrijvenregelingen@snn.eu 050 522 4900

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.

Nieuws

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall