Subsidie Blok B

Heb je van de gemeente een brief gehad dat je in aanmerking komt voor de gemeentelijke regeling voor moeilijk uitlegbare verschillen (Blok B)? Dan kun je hier je subsidie en/of vergoeding aanvragen.

De meeste eigenaren in Blok B komen in aanmerking voor een subsidie 17.000 euro voor het verbeteren én verduurzamen van hun gebouw. Daarnaast kun je ook een vrij te besteden bedrag van 13.000 euro aanvragen. Een kleine groep in Blok B heeft de keuze gekregen voor aanvullende maatregelen. Als je hiervoor kiest dan kun je een subsidie van 7.000 euro aanvragen voor het verduurzamen van jouw gebouw.

Er is voldoende geld beschikbaar voor iedereen die in aanmerking komt voor deze subsidie. Ook heb je voldoende tijd - tot 15 november 2026 - om jouw aanvraag te doen.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
15 november 2026
Besluit op aanvraag
13 weken
Resterend budget
Onbeperkt
Maximale subsidie
€ 30.000

Voor wie

Voor eigenaren van gebouwen die in het versterkingsprogramma van NCG zitten en een beoordeling met nieuwe inzichten hebben of krijgen. Let op! Heb je hierover een brief ontvangen van jouw gemeente? Dan kom je voor deze subsidie in aanmerking.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Kom je in aanmerking voor de subsidie van € 7.000? Dan kan de subsidie alleen ingezet worden voor verduurzaming van je gebouw.

 • Kom je in aanmerking voor de subsidie van € 17.000? Dan kun je de subsidie gebruiken voor verduurzaming, onderhoud en woningverbetering van je gebouw. Deze subsidie mag ook gebruikt worden voor bijgebouwen op hetzelfde adres, zoals een schuur.

 • De vergoeding van € 13.000 mag je vrij besteden.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Op het moment dat je de aanvraag indient ben je eigenaar van het gebouw.

 • Je kunt op twee momenten je aanvraag indienen. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 7.000 of 17.000 euro.

 • Als je in aanmerking komt voor de subsidie van 17.000 euro, kom je ook in aanmerking voor de vergoeding van 13.000 euro. De subsidie en de vergoeding moet je apart aanvragen. Dit hoeft niet op hetzelfde moment.

 • De vergoeding van 13.000 euro kun je maar één keer aanvragen. Het bedrag wordt dan volledig uitbetaald.

 • Dien je aanvraag (of aanvragen) voor 15 november 2026 in. Er is voldoende budget voor alle aanvragen, dus je hoeft je niet te haasten.

 • Maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moet je binnen 3 jaar uitvoeren.

Een aantal veelgestelde vragen

 • Gemeenten hebben gekeken in welke straten/wijken/dorpen moeilijk uitlegbare verschillen ontstaan als gebouwen beoordeeld worden met de nieuwste inzichten (NPR2020). Deze adressen zijn door gemeenten geselecteerd. Eigenaren zijn inmiddels allemaal persoonlijk geïnformeerd.

 • De voorwaarde van de regeling is dat je op het moment van aanvragen eigenaar bent van de woning die door de gemeente is geselecteerd. Het bedrag van 13.000 euro is geen genoegdoening voor het lange wachten, maar om moeilijk uitlegbare verschillen te voorkomen. De vergoeding van 30.000 euro is dezelfde vergoeding waarvoor eigenaren in aanmerking komen die ervoor kiezen om hun woning opnieuw te laten beoordelen met de nieuwste inzichten.

 • Je kunt de vergoeding vanaf 15 november 2021 aanvragen via www.snn.nl/blokb. Op de website van SNN vind je ook meer informatie. Heb je hulp nodig bij het aanvragen? Bel dan 050-522 49 24 of mail versterking@snn.nl

 • De Batch 1588 betreft een geselecteerd aantal adressen in de gemeenten Midden-Groningen, Eemsdelta en Groningen. De woningeigenaren die vallen binnen de Batch 1588 hebben hier persoonlijk bericht van gehad. Binnen de Batch 1588 krijgen deze woningeigenaren al de mogelijkheid om verschillende versterkingsmaatregelen en in sommige gevallen sloop en nieuwbouw te ondernemen. Om deze reden is deze groep uitgesloten voor de regeling Blok B.

  Heb je hier nooit een brief over gehad? Dan ben je ook geen onderdeel van de Batch 1588.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met Team Duurzaamheid.

Heb je een vraag over het aanvragen van deze subsidie? We helpen je graag verder. Kijk eens op onze pagina veelgestelde vragen. Misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.

versterking@snn.nl 050 5224 924

Wil je advies over energiebesparende maatregelen? Het Regionaal Energieloket kan je daarbij helpen. 

Regeling & toelichting

Download alle documenten

Ik wil de subsidie Blok B aanvragen

Nieuws

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall