Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor subsidieregeling Groningen. Lees hier het hele nieuwsbericht.

Geplaatst op 14 januari 2022

Heb je vragen over de subsidie Verduurzaming & Verbetering Groningen €10.000? Bekijk onze actuele en veelgestelde vragen.

Geplaatst op 14 januari 2022
 

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen

Ben jij eigenaar van een woning of gebouw dat in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zit? Dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Deze subsidies kun je gebruiken om je woning of ander gebouw energiezuinig te maken én te verbeteren.

In het versterkingsprogramma van NCG zitten ruim 26.000 adressen uit de provincie Groningen. Alle eigenaren waarvan de woning of ander gebouw onderdeel is van het versterkingsprogramma van NCG hebben hiervan bericht gehad. Heb jij nooit een brief gehad? Dan is jouw huis géén onderdeel van het versterkingsprogramma.

Wat houdt het verduurzamen van jouw woning/pand in?

Denk hierbij aan het aanschaffen van zonnepanelen, HR++-glas of het isoleren van jouw huis. Maar ook je deelname aan een lokaal energieproject. Een compleet overzicht van mogelijkheden vind je in de uitgebreide subsidieregeling. Wil je advies over energiebesparende maatregelen? Neem dan vrijblijvend contact op met Energieloket Groningen.

Wat houdt het verbeteren van jouw woning/pand in?

Het verbeteren van jouw woning of gebouw is erop gericht om achterstallig onderhoud op te lossen, te verduurzamen en te zorgen voor meer wooncomfort. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor een nieuwe keuken of badkamer. Investeringen aan je inboedel, zoals een nieuwe tv zijn niet mogelijk. Meer informatie over de mogelijkheden vind je in de uitgebreide subsidieregeling.

Een aantal veelgestelde vragen

 • Is jouw woning of gebouw onderdeel van het versterkingsprogramma van NCG, dan heb je een brief van NCG ontvangen. Hierin staat welke subsidie je aan kunt vragen. Is het voor jou niet duidelijk voor welke subsidie je in aanmerking komt? Bekijk het schema hieronder, dat je verder kan helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met NCG.

  Download de pdf hier onder

   

  Download als pdf-bestand

 • Groningen wordt veiliger door het besluit van het kabinet om de gaswinning uit het Groningenveld af te bouwen. Daarnaast is de bouwkundige kennis van de gevolgen van aardbevingen op gebouwen toegenomen. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de versterkingsopgave. Door de afbouw van de gaswinning is de verwachting dat een groot deel van de gebouwen in Groningen geen of minder zware versterkingsmaatregelen meer nodig heeft.

  Door bovenstaande ontwikkelingen hebben de rijksoverheid en de aardbevingsgemeenten Eemsdelta, Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland en Oldambt extra afspraken gemaakt. Eén van de afspraken was om eigenaren tegemoet te komen voor de lange doorlooptijd van de versterkingsoperatie, uitgestelde investeringen in onderhoud en verbetering van het gebouw en de gewekte verwachtingen die zij mogelijk hadden dat hun gebouw zwaar versterkt moest worden.

  Kijk voor meer informatie op de website van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

 • Vanaf 1 juni: Voor eigenaren met een woning of ander gebouw in de versterkingsopgave. Deze kunnen een subsidie aanvragen voor:

  • 7.000 euro voor verduurzaming als je woning of gebouw versterkt wordt of is met een beoordeling op oude inzichten;
  • 17.000 euro voor verbetering en verduurzaming als je woning of gebouw een beoordeling krijgt met nieuwe inzichten, of een beoordeling heeft met oude inzichten en veilig bevonden is. Met uitzondering van woningen en gebouwen die door gemeenten zijn geselecteerd om niet uitlegbare verschillen op te lossen. Deze eigenaren kunnen vanaf dit najaar de subsidie aanvragen.

  Vanaf 1 juli: Voor eigenaren die in het aardbevingsgebied wonen, maar de woning geen onderdeel is van het versterkingsprogramma van NCG. Let op! Voor deze subsidie zijn per jaar maximale budgetten. Het budget van 75 miljoen euro in 2021 is bereikt. Vanaf begin 2022 kun je in de tweede ronde alsnog de subsidie aanvragen! Er is dan dubbel zoveel budget beschikbaar, namelijk 150 miljoen euro. In 2023 is er nog eens 75 miljoen euro beschikbaar.

 • Je kunt subsidie ontvangen voor:

  Verduurzaming en energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, HR++-glas en zetten van een spouwmuur. Verbetering van jouw woning of gebouw is erop gericht om achterstallig onderhoud op te lossen en te zorgen voor meer wooncomfort. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor een nieuwe keuken of badkamer. Investeringen aan je inboedel, zoals een nieuwe tv zijn niet mogelijk.

  Bij de subsidie die maximaal €7.000,- euro bedraagt, kun je kiezen uit een lijst met geselecteerde energiebesparende maatregelen. Deze staan op de website en in artikel 4 van de subsidieregeling.

  Bij de andere twee subsidies (€ 17.000 en € 10.000) mag je zelf jouw energiebesparende maatregelen kiezen, onderhoud plegen aan het gebouw of het gebouw verbeteren voor zover de maatregelen op of in het gebouw plaatsvinden en niet tot de inboedel behoren. Voor de subsidie van € 17.000 geldt dit ook voor bijgebouwen zoals een schuur of garage.

 • Het verduurzamen van de woning betekent dat je maatregelen treft die de energielasten verlagen. Hierdoor wordt jouw woning energiezuiniger en dat is beter voor het milieu.

  Het verbeteren van de woning houdt in dat je achterstallig onderhoud oplost, zorgt voor meer wooncomfort en de woning leefbaar maakt voor de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van een cooker, het plaatsen van een nieuwe badkamer of het splitsen of samenvoegen van kamers waardoor de woning beter bij de inwonende past.

 • Ja, het is ook mogelijk om voor jouw zakelijke pand subsidie aan te vragen. Het pand moet dan wel opgenomen zijn in het versterkingsprogramma van NCG. Kijk op de volgende pagina's voor meer informatie:

Heb je een vraag? Neem contact op met Team Duurzaamheid

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

versterking@snn.nl 050 5224 924

Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.

 

Betrokken organisaties

De Rijksoverheid, de provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Groningen, Midden-Groningen en Oldambt hebben op 6 november 2020 extra afspraken gemaakt over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Er zijn verschillende subsidiebedragen beschikbaar voor het versterken en verduurzamen van woningen en zakelijke gebouwen. Deze subsidie is beschikbaar gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft overzicht welke woningen en gebouwen in hun versterkingsprogramma zitten. Heb jij nooit een brief gehad? Dan is jouw huis géén onderdeel van het versterkingsprogramma. Misschien kom je wel in aanmerking voor de subsidie Verduurzaming & Verbetering Groningen - 10.000. Het SNN behandelt alle subsidieaanvragen en zorgt ervoor dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt.

Goed voor het klimaat en de portemonnee

Wist je dat je met het vervangen van enkel glas door HR++ glas tot wel € 300 per jaar kan besparen. Wanneer je dakisolatie aanbrengt, kan dit zelfs tot een besparing van € 600 per jaar leiden.

Vier redenen om je huis te verduurzamen

 • Je draagt bij aan een beter klimaat
 • Je verbruikt minder energie en dus wordt je energierekening lager
 • Een goed geïsoleerd huis geeft meer comfort
 • Een groen energielabel geeft je woning meer waarde
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall