Deze subsidies sluiten op 31 december 2022

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat er verschillende subsidies gaan sluiten. De volgende subsidies...
Investeer jij in transities naar vergroening en verduurzaming? De provincie ondersteunt bestaande en nieuwe industriële bedrijven die bijdragen aan de positie van Groningen op het gebied van groene (biobased) grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en elektrificatie van bedrijfsprocessen. Met deze subsidie kun je maximaal 20% tegemoetkoming krijgen voor jouw investering in gebouwen en bedrijfsmiddelen.
Op 9 februari 2021 hebben GS de Subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie vastgesteld en een subsidieplafond van 10 miljoen gepubliceerd. Op 29 maart 2022 hebben GS het plafond opgehoogd met 10 miljoen euro. Tevens zijn er enkele kleine wijzigingen in de regeling doorgevoerd.
Subsidie kan worden aangevraagd door industriële bedrijven in de provincie Groningen (of die zich daar willen vestigen), met uitzondering van energieproducenten.
Investering in bedrijfsmiddelen en daarmee samenhangende bedrijfsgebouwen bij het vestigen van een industriële onderneming
Investering in bedrijfsmiddelen en daarmee samenhangende gebouwen gericht op uitbreiding van activiteiten van een industriële onderneming
Investering in bedrijfsmiddelen en daarmee samenhangende gebouwen gericht op ombouw van bestaande installaties bij een industriële onderneming.
Investeringen richten zich op productie en toepassing van CO₂-vrije waterstof in industriële ketens om bij te dragen aan de transitie naar groene waterstof, en/of;
Investeringen richten zich op het onder bepaalde voorwaarden inzetten van biotische grondstoffen voor nieuwe grondstoffen, hoogwaardige hernieuwbare brandstoffen en/of;
Investeringen richten zich op hoogwaardige toepassing van hergebruik van producten, afvalstoffen en/of grondstoffen en/of;
Investeringen richten zich op reductie van CO2 door elektrificatie van processen in de bestaande industrie.
De subsidiabele kosten voor ondernemingen op de Zernike-campus bedragen minstens € 1.000.000,-.
De subsidiabele kosten in het overige werkingsgebied bedragen minstens € 5.000.000,-.
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 20% voor MKB en maximaal 10% voor grote ondernemingen.
Het is verplicht om bij de subsidieaanvraag een CO2-analyse aan te leveren. Deze analyse moet door een onafhankelijke deskundige worden opgesteld. Zonder deze analyse is een aanvraag niet compleet. Uit deze analyse moet blijken dat er sprake is van tenminste 40% CO2 reductie in vergelijking met de oorspronkelijke situatie of tot een relevante alternatieve productieroute.
De rapportage dient te worden opgesteld conform het Greenhouse Gas Protocol of een vergelijkbare methodiek zoals een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd conform normen ISO 14040/44 en ISO 14025.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met landschapsbeheer/ Stichting Groninger landschap. Overleg een document waaruit blijkt dat de aanvrager door deze samenwerking een directe of indirecte bijdrage levert aan positieve ruimtelijke maatschappelijke effecten.
Er is een verplichte bijlage opgesteld die de aanvrager moet gebruiken om te kijken op grond van welke AGVV artikelen de aanvraag wordt ingediend.
Daarnaast moet een aanvullende staatssteun analyse worden overgelegd als de aanvraag is gebaseerd op artikel 36, 37 of 38 van de AGVV. Dit document moet onderbouwen wat de meer-investeringskosten zijn t.o.v. de referentie-investeringen moet worden gemaakt. Er moet worden bepaald welke investeringen en bijbehorende bedragen verder gaan dan de Europese normen. Dit moet een staatsteunanalyse zijn van een onafhankelijke derde.
Nee dat mag niet. Een projectplan moet in de Nederlandstaal worden ingediend. Als het projectplan in een buitenlandse taal wordt ontvangen wordt de aanvrager eenmalig in de gelegenheid gesteld dit in het Nederlands om te zetten (o.g.v. de AwB). Wel verliest men hierdoor zijn plek in de volgorde van complete aanvragen?
Bijlagen die in het Engels taal zijn geschreven mogen wel worden geüpload in het Engels. Ze moeten dan wel van een Nederlandse samenvatting worden voorzien.
Kijk eens op de pagina met alle veelgestelde vragen voor de subsidie Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Misschien vind je hier al het antwoord op jouw vraag.
Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder
We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.
Mail naar bedrijfsontwikkeling&groei@snn.nl of bel 050 - 5224 915
Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat er verschillende subsidies gaan sluiten. De volgende subsidies...
Ben je van plan een subsidieaanvraag voor de Tender Valorisatie 2022 in te dienen? Op dit moment kun je e...
Benieuwd welke innovaties er zoal worden getest bij 5Groningen? Waarom zou je als ondernemer iets met 5G doen? Hoe zi...