Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 17.000

Je komt in aanmerking voor een subsidie van 17.000 euro voor het verbeteren én verduurzamen van jouw woning of gebouw.  Dit omdat je al lang wacht op de beoordeling daardoor heb je onderhoud of investeringen aan jouw woning of gebouw misschien uitgesteld. Met deze subsidie kun je jouw woning of gebouw duurzamer maken en verbeteren. 

Met het verbeteren van jouw woning kun je achterstallig onderhoud op lossen, verduurzamen en zorgen voor meer wooncomfort. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het verbouwen van je keuken of het kopen van zonnepanelen. Daarnaast geldt dit ook voor alle bijgebouwen, zoals een schuur die op je perceel staat. De verbeteringen zijn gericht op een duurzame verbetering van je woning. Investeringen aan je inboedel, zoals een nieuwe tv zijn daarom niet mogelijk. 

Meer informatie vindt je onderaan op deze pagina en ook op https://www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/onderwerpen/bestuurlijke-afspraken-versterking-groningen/vragen-en-antwoorden.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
01 juli 2026
Besluit op aanvraag
13 weken ?
Resterend budget
€ 266.000.000 ?
Subsidiepercentage
100%
Maximale subsidie
€ 17.000

Voor wie

Voor eigenaren van gebouwen in het aardbevingsgebied die al lang wachten op de beoordeling van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Aan het verbeteren en/of verduurzamen van uw woning of gebouw. Het mag ook aan bijgebouwen op hetzelfde adres.
 • Je kunt de subsidie besteden aan alle maatregelen die je wilt aanbrengen. Dat kan aan zonnepanelen, vloer-, muur- en dakisolatie, maar ook aan onderhoud of het verbouwen van je keuken of badkamer.
 • Je kunt ook rekeningen en betaalbewijzen insturen van maatregelen die je na 6 november 2020 al getroffen hebt.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je krijgt als eigenaar een beoordeling met de nieuwe inzichten. Deze inzichten gaan uit van het stoppen met de gaswinning in 2022.
 • Technisch betekent dit dat jouw woning beoordeeld wordt met NPR:9998:2018 tijdvak 5 of een actueler zoals de typologie-aanpak.
 • Als je wel al een beoordeling hebt met oude inzichten en kiest voor een herbeoordeling komt u ook in aanmerking voor de subsidie van 17.000 euro.
 • Als je hierover nog geen besluit van de NCG hebt ontvangen, wacht dan nog even met het aanvragen van deze subsidie.
 • Als je wel al een beoordeling hebt met oude inzichten en daaruit komt dat jouw woning geen versterkingsmaatregelen nodig heeft.
 • Je hebt twee aanvraagmomenten om een aanvraag in te dienen. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 17.000 euro.
 • Maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moet je binnen drie jaar uitvoeren.

Een aantal veelgestelde vragen

 • Een groot gedeelte van de eigenaren heeft een brief van NCG ontvangen. Hierin staat welke subsidie je aan kunt vragen. Is het voor jou niet duidelijk voor welke subsidie je in aanmerking komt? Bekijk het schema hieronder, dat je verder kan helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met NCG via: 088 041 44 77.

  Download de pdf hier onder

   

  Download als pdf-bestand

 • Wij kijken welke andere subsidies je hebt ontvangen. De kosten vanuit andere subsidies worden door ons gecorrigeerd. Je kunt niet twee keer voor dezelfde maatregel subsidie aanvragen.

  Ook kan je niet meer subsidie ontvangen dan dat er kosten zijn gemaakt. Wanneer de toekenning van subsidie leidt tot een hogere vergoeding dan de gemaakte kosten, wordt dit dus gecorrigeerd.

 • Ja, het is ook mogelijk om voor jouw zakelijke pand subsidie aan te vragen. Het pand moet dan wel opgenomen zijn in het versterkingsprogramma van NCG. Kijk op de volgende pagina's voor meer informatie:

   

 • Je hebt je aanvraag bij ons ingediend en hoeft op dit moment niets te doen. Nu is het aan ons om jouw aanvraag te beoordelen. Wij beoordelen de aanvraag binnen 8 weken. Mocht blijken dat de aanvraag (nog) niet compleet is, dan nemen wij contact met je op.

Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met Team Duurzaamheid.

Heb je vragen over het versterkingsprogramma en de bestuurlijke afspraken versterking Groningen? Kijk dan op de website van de Nationaal Coördinator Groningen.

Heb je een vraag over het aanvragen van deze subsidie? We helpen je graag verder.

Kijk eens op onze pagina veelgestelde vragen. Misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag.

Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.

versterking@snn.nl 050 5224 924

Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.

Regeling & toelichting

Download alle documenten
 • Subsidieregeling verduurzaming, onderhoud en verbetering gebouwen aardbevingsgebied Groningen (31-05-21)
  1.14mb
  Download document

Ik wil de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen aanvragen

Agenda

 • 11 nov

  Meet the Northern Industry 2021

  Koninklijke MetaalUnie, Friese Exportclub, Exportclub Noord, Rabobank, NL.In.Business, WTC Noord, Water Alliance, DeHaan en Regio Groningen Assen

  Op donderdag 11 november 2021 organiseren Koninklijke MetaalUnie, Friese Exportclub, Exportclub Noord, Rabobank, NL...

 • 21 jun
  t/m
  22 jun

  Financieringstafel Friesland

  WaterCampus Leeuwarden & provincie Fryslân

  Het aanbod van financiering aan MKB-ondernemers en startups wordt steeds diverser en kan daardoor ook onduidelijk zijn v...

Nieuws

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall