Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000

Let op! Het subsidiebudget 2021 is voor deze subsidie inmiddels bereikt. Begin januari 2022 is het opnieuw mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Al duizenden huiseigenaren vroegen in totaal 75 miljoen euro subsidie aan voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een nieuwe keuken. Vanaf begin 2022 kun je in de tweede ronde alsnog subsidie aanvragen. Er is dan in totaal 150 miljoen euro subsidie beschikbaar. 

Informatie over subsidie:

Staat je huis in het aardbevingsgebied, maar is het geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG)? En valt je huis in een postcode waar de waardedalingsregeling van Instituut Mijnbouwschade (IMG) geldt, of in de postcodes 9679, 9681 of 9682 in de gemeente Oldambt? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal 10.000 euro om je woning te verduurzamen en verbeteren.

Bekijk hier de postcodelijst (De drie postcodes in Oldambt zijn toegevoegd omdat hier ook woningen en gebouwen in het versterkingsprogramma zitten.)

Voor jou was niet altijd duidelijk of je huis nog in het versterkingsprogramma van NCG opgenomen zou worden. Je hebt daardoor misschien onderhoud en verbeteringen uitgesteld. Daarom kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal 10.000 euro. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het aanschaffen van zonnepanelen, isolatiematerialen of HR++-glas. Ook het verbouwen van je badkamer of keuken en deelnemen aan een lokaal energieproject is mogelijk.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
31 mei 2026
Besluit op aanvraag
13 weken ?
Subsidiepercentage
100%
Maximale subsidie
€ 10.000

Voor wie

Voor eigenaren van gebouwen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van NCG, maar wel woonachtig zijn in het gebied waar de waardedalingsregeling van IMG geldt, of als postcode 9679, 9681 of 9682 hebben.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Aan maatregelen die je wilt treffen aan de woning of aan bijgebouwen op hetzelfde adres. Denk dan aan een schuur of garage.
 • Alle maatregelen mogen zolang ze niet tot de inboedel behoren. Je kunt denken aan zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloer- of dakisolatie. Het verbouwen van je keuken of badkamer, of het plaatsen van een dakkapel kan ook. Of je betaalt er de schilder van.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Particulieren eigenaren van gebouwen die bestemd of mede bestemd zijn voor bewoning en eigenaren met een bedrijf aan huis kunnen hier ook aanspraak op maken. Hierbij valt te denken aan een boerderij of een kapper aan huis.
 • De woning is niet opgenomen in het versterkingsprogramma van NCG.
 • De woning staat in een van de postcodes waar de waardedalingsregeling van de IMG geldt.
 • Of in de postcodes 9679, 9681 of 9682 in de gemeente Oldambt. Deze zijn toegevoegd omdat in deze postcodes ook gebouwen in de versterkingsopgave zitten.
 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016.
 • Je hebt twee aanvraagmomenten om een aanvraag in te dienen. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro.
 • Maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moet je binnen drie jaar uitvoeren.

Nieuws

Vereniging van Eigenaren

Het is niet mogelijk om vanuit een Vereniging van Eigenaren (VvE) een aanvraag te doen voor de openbare of gezamenlijke delen. Het is mogelijk om een individuele aanvraag in te dienen die toekomen aan de gezamenlijke delen van de VvE, zoals het leggen van zonnepanelen, nieuwe beglazing, intercomsysteem, lift en andere openbare ruimtes. Het is het dan de verantwoordelijkheid van de begunstigde van de subsidie om dit af te stemmen met de rest van de VvE eigenaren. Hier heeft het SNN juridisch gezien geen aandeel in.

Er is 300 miljoen euro voor deze subsidieregeling beschikbaar.

 • SNN handelt aanvragen af op volgorde van binnenkomst. Wanneer het budget op een dag is bereikt wordt de volgorde van beoordeling bepaald middels een loting bij de notaris. Bij de loting worden aanvragen die op deze dag zijn ingediend meegenomen. 
 • Is jouw aanvraag goedgekeurd, dan betaalt SNN het aangevraagde bedrag aan je uit.
 • Voor 2021 was 75 miljoen euro beschikbaar. Dit budget is al bereikt. Nieuwe aanvragen kun je weer indienen vanaf begin januari 2022. In 2022 is er 150 miljoen en in 2023 75 miljoen euro beschikbaar.

Een aantal veelgestelde vragen

 • De aardbevingsproblematiek treft meer huiseigenaren dan alleen die eigenaren van de ruim 26.000 adressen in de versterkingsopgave. Voor deze groep eigenaren was het lange tijd onzeker of hun huis wel veilig is of toch aan de versterkingsopgave toegevoegd zou moeten worden. Dit gebied blijkt sterk overeen te komen met de Waardedalingsregeling van Instituut Mijnbouwschade Groningen. Daarom hebben Rijk en regio besloten dit gebied te gebruiken voor deze subsidieregeling. Ook omdat het duidelijk herkenbaar voor iedereen is. Er zijn drie postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt aan toegevoegd, omdat hier ook veel huizen worden versterkt. 

 • De subsidie van 10.000 euro is voor eigenaren die lange tijd niet wisten of hun huis onderdeel zou worden van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. De subsidie is een vorm van een tegemoetkoming omdat deze eigenaren onderhoud en energiebesparende maatregelen misschien hebben uitgesteld. Het bedrag van 10.000 euro kunnen zij gebruiken voor het verduurzamen en verbeteren van hun huis.

  Deze subsidieregeling heeft dus een relatie met de versterkingsopgave. Daarom is een gebied gekozen waar versterking plaatsvindt. Het melden van schade en de bijbehorende vergoedingen staan los van deze subsidieregeling. Schade melden kan nog steeds bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. 

 • Ja, deze subsidie blijft gelden. De subsidie Waardevermeerdering mijnbouwschade Groningen is bedoeld voor eigenaren in het aardbevingsgebied met erkende bevingsschade. Deze subsidie kan gebruikt worden om het huis duurzamer te maken. Je kunt de Waardevermeerderingsregeling bij ons aanvragen.

 • In het versterkingsprogramma van NCG zitten ruim 26.000 adressen uit de hele provincie. Deze adressen zijn afkomstig uit eerdere gemeentelijke versterkingsplannen. Alle eigenaren waarvan het huis onderdeel is van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen hebben hiervan bericht gehad. Heb jij nooit een brief gehad? Dan is jouw huis géén onderdeel van het versterkingsprogramma. Heb je wel een brief gehad? Dan is jouw huis wél onderdeel van het versterkingsprogramma. Je komt dan in aanmerking voor andere subsidiebedragen.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met Team Duurzaamheid.

Heb je een vraag over het aanvragen van deze subsidie? We helpen je graag verder. Kijk eens op onze pagina veelgestelde vragen. Misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag.

Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op. Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur.

versterking@snn.nl 050 5224 924

Wil je advies over energiebesparende maatregelen? Het Energieloket Groningen kan je daarbij helpen. 

Regeling & toelichting

Download alle documenten
 • Subsidieregeling verduurzaming, onderhoud en verbetering gebouwen aardbevingsgebied Groningen (31-05-21)
  1.14mb
  Download document

Ik wil de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen aanvragen

Agenda

 • 11 nov

  Meet the Northern Industry 2021

  Koninklijke MetaalUnie, Friese Exportclub, Exportclub Noord, Rabobank, NL.In.Business, WTC Noord, Water Alliance, DeHaan en Regio Groningen Assen

  Op donderdag 11 november 2021 organiseren Koninklijke MetaalUnie, Friese Exportclub, Exportclub Noord, Rabobank, NL...

 • 02 okt
  t/m
  03 okt

  Bezoek het Weekend van de Wetenschap!

  Weekend van de Wetenschap

  Weekend van de Wetenschap is terug! Helaas gooide corona vorig jaar roet in het eten en moesten alle plannen voor W...

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall