Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000

Derde ronde subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen - € 10.000 Deze subsidie is sinds 6 juli 2022 in stappen – per gemeente – opengesteld. Je kunt een subsidieaanvraag indienen. 

Voldoende geld en voldoende tijd Er is voldoende geld beschikbaar voor iedereen die in aanmerking komt voor deze subsidie. Ook heb je voldoende tijd - tot en met 31 december 2025 - om jouw aanvraag te doen en vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.

Over de subsidie Jouw woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt, inclusief de postcodes 9679, 9681 en 9682. En is geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. Je kan de subsidie gebruiken voor het verduurzamen of verbeteren van je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van zonnepanelen, HR++ glas of een warmtepomp. Ook behoort een schilderbeurt of een nieuwe badkamer tot de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat je misschien nog vragen hebt. We verwijzen je hiervoor naar de pagina op onze website met de meest actuele en veelgestelde vragen aan het SNN. Deze pagina actualiseren we voortdurend.

In het kort

Deadline indienen aanvraag
31 december 2025 ?
Besluit op aanvraag
13 weken ?
Subsidiepercentage
100%
Maximale subsidie
€ 10.000

Voor wie

Voor eigenaren van woningen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van NCG, maar wel liggen in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen in de postcodes 9679, 9681 en 9682.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Voor verduurzamende of verbeterende maatregelen aan je woning of aan bijgebouwen op hetzelfde adres. Denk bijvoorbeeld aan een schuur of garage.

 • Denk bij verbetering aan alles wat je wooncomfort verhoogt. Bijvoorbeeld een schilderbeurt, het plaatsen van een dakkapel, of een nieuwe badkamer of keuken.

 • Denk bij verduurzaming aan: de aanschaf van zonnepanelen, extra isolatie of HR++-glas. Wil je advies over hoe je jouw huis energiezuiniger kan maken? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl.

 • Inboedel en tuinonderhoud zijn uitgesloten. Denk hierbij aan de aanschaf van een televisie, losse koelkast, of raamdecoratie (op maat). Ook schuttingen en bestrating zijn uitgesloten.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je bent eigenaar van een gebouw dat (mede)bestemd is voor bewoning. Huiseigenaren met een bedrijf aan huis kunnen ook aanspraak maken op de subsidie. Denk hierbij aan een boerderij of een kapper aan huis.

 • De woning is niet opgenomen in het versterkingsprogramma van NCG.

 • De woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen in de postcodes 9679, 9681 en 9682.

 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016.

 • Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro.

 • Nadat je de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heb je vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.

Vanaf wanneer gaat de subsidie in jouw gemeente open?

De subsidieregeling gaat geleidelijk, per gemeente, open. Dit gebeurt op alfabetische volgorde over een periode van tien weken. 

In onderstaand schema vind je een volledig overzicht van postcodes per gemeente. Maar let op: deze subsidie is alleen bedoeld voor woningen in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen met de postcodes 9679, 9681 en 9682. Bekijk de postcodelijst om te zien of jouw woning in aanmerking komt. 

Er is voldoende geld beschikbaar en er is tot en met 31 december 2025 de tijd om een aanvraag te doen.

Gemeente Aa en Hunze
Gemeente Eemsdelta (postcodes 9901 t/m 9921)
Gemeente Eemsdelta (postcodes 9922 t/m 9994)
Gemeente Groningen (postcodes 9613 t/m 9735)
Gemeente Groningen (postcodes 9736 t/m 9798)
Gemeente Het Hogeland
Gemeente Midden-Groningen (postcodes 9601 t/m 9609)
Gemeente Midden-Groningen (postcodes 9611 t/m 9939)
Gemeente Oldambt
Gemeente Westerkwartier

Informatievideo over de subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen 10.000

Een aantal veelgestelde vragen

 • Op dit moment verandert er niets. Inwoners die in aanmerking komen voor de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG) en de Waardevermeerdering (WVM) kunnen hiervoor een aanvraag blijven doen via het SNN.

  In de komende periode zal duidelijk worden of en welke eventuele aanpassingen er - op basis van de uitkomsten van de parlementaire enquête – gaan gelden. Wanneer hier vanuit het ministerie van EZK meer over bekend is, informeren wij hierover via onze communicatiekanalen (website en social media).

 • Nee. Zoals de staatssecretaris in zijn Kamerbrief van september 2022 heeft laten weten, ziet hij geen aanleiding om het postcodegebied voor de VVG-subsidie van € 10.000 uit te breiden. 

  In deze brief wordt uitgelegd dat de VVG-subsidie van €10.000 een ander doel heeft dan de Waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De VVG-subsidie van €10.000 is bedoeld voor mensen die langere tijd in onzekerheid hebben gezeten of hun woning nog versterkt zou moeten worden. Daardoor hebben zij soms onderhoud of andere woningverbeteringen aan hun woning uitgesteld. Het doel van de VVG-subsidie richt zich dus op het gebied waar woningen staan die onderdeel zijn van de versterkingsopgave en waar veel woningen staan met fysieke schade. Omdat dit gebied goed overeenkomt met het waardedalingsgebied dat het IMG hanteert voor de Waardedalingsregeling, hebben de regio en het Rijk in de Bestuurlijke Afspraken van november 2020 gekozen voor dezelfde afbakening. Deze afbakening is aangevuld met een drietal postcodes in Oldambt (9679, 9681 en 9682), omdat hier ook woningen worden versterkt.

 •  Voor deze laatste subsidieronde is voldoende subsidiebudget beschikbaar. Daarmee krijgt iedereen die in aanmerking komt de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Regeling & toelichting

Download alle documenten

Ik wil de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen - €10.000 aanvragen

Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met Team Duurzaamheid.

Heb je een vraag over het aanvragen van deze subsidie? We helpen je graag verder. Kijk eerst eens op onze pagina veelgestelde vragen. Misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag.

Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

vvg@snn.nl 050 5224 924

Wil je advies over energiebesparende maatregelen? Het Regionaal Energieloket kan je daarbij helpen. Je kunt ook in het algemeen hulp vragen bij het invullen van een digitaal formulier bij een taalvrijwilliger in de bibliotheek of de formulierenbrigade van Humanitas.
Kijk op
www.biblionetgroningen.nl of www.humanitas.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

 

Nieuws

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall